Volvo XC90 a obţinut cinci stele EuroNCAP. Automobilul a obţinut un punctaj de 97% pentru protecţia adulţilor, 87% pentru copii, 72% pentru pietoni şi 100% pentru sistemele de asistenţă.

Volvo XC 90 reprezintă rodul a trei ani de muncă și parte a unui program de investiții de 11 miliarde de dolari. XC90 include două tehnologii în premieră mondială: un pachet de protecție anti-părăsire accidentală a carosabilului și funcția de frânare automată în intersecție. Într-un scenariu de părăsire automată a carosabilului, noul Volvo XC90 detectează ce se întâmplă și blochează centurile de siguranță ale scaunelor din față pentru a menține ocupanții într-o poziție sigură. Pentru a contribui la prevenirea leziunilor coloanei vertebrale, dispozitive de absorbție a energiei plasate între scaun și cadrul acestuia amortizează forțele verticale ce pot apărea la aterizarea mașinii pe o suprafață dură în afara drumului. XC90 este prima mașină din lume dotată cu tehnologii de frânare automată dacă șoferul ia curba în fața unui vehicul ce vine din sens opus. Acesta este un scenariu obișnuit în intersecțiile aglomerate ale orașelor precum și pe autostradă, unde limitele de viteză au valori mai mari.

Volvo operează în industria auto înca din anul 1927. Volvo Cars a livrat peste 427.000 unităţi în 2013 pe aproape 100 de pieţe. Volvo Cars se află sub proprietatea companiei chineze Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) începând din anul 2010. Compania a facut parte din grupul de firme suedeze Volvo Group până în anul 1999 când a fost achiziţionată de Ford Motor. În 2010 Volvo Cars a fost achiziţionată de către Geely Holding.