Cum ne ajută Acatistele. Țineți cont de acest lucru extrem de important când îl scrieți

Acatistele conțin mai multe cântări de laudă și de rugăciune către Mântuitor, Sfânta Fecioara și alți Sfinți. Aceste cântări se numesc condace și icoase. În zilele de post sau dacă suferi de o boală, ai necazuri sau neajunsuri, citirea unui acatist îți poate oferi forța de care ai nevoie pentru a depăși acest moment.

Termenul de acatist vine din grecescul „ahatistos” care înseamnă a așează-te sau stai jos. Se numește așa pentru că în timpul acestor rugăciuni nu stăm jos în strane, ci în picioare sau în genunchi în față icoanei sfântului spre care ne îndreptăm rugăciunile.

Cel mai vechi şi mai însemnat şi mai mult folosit dintre acatiste este Acatistul Maicii Domnului, sau al Bunei-Vestiri, compus din 25 de cântări de laudă către Sfânta Fecioară.

Cum ne ajută Acatistele. Țineți cont de acest lucru extrem de important când îl scrieți

Toți am auzit că este bine când mergem la Biserică să dăm un Acatist. Ce presupune, însă, acest lucru? Pe o foaie de hârtie, trebuie să trecem în prima fază, în partea din drepta sus data, iar în mijloc să scrii titlul Acatist.

Cel mai cunoscut acatist este Acatistul Maicii Domnului sau al Bunei-Vestiri. El este compus din 25 de cântări de laudă către Sfânta Fecioara. Acesta se citește mai ales la Utrenia din Sâmbătă a cincea a Postului Mare, adică denia de Vineri seară, și a fost alcătuit de Patriarhul Serghie al Constantinopolului.

Acatistul are două sensuri, primul este de slujba închinată persoanelor Sfintei Treimi, Maicii Domnului sau anumitor Sfinți, dar și cel de foaie scrisă, unde credincioșii trec numele care doresc să fie pomenite în cadrul acestor slujbe.

Cum ne ajută Acatistele. Țineți cont de acest lucru extrem de important când îl scrieți

Acatistele se pot da și pentru un număr mai mare de zile: 7 zile, 10 zile, 30 de zile, 40 de zile, tre luni, șase luni sau un an. În ele se trec numai celor vii sau celor morți, însă de multe ori la aceste slujbe se fac mijlociri numai pentru cei în viață, nu și pentru morți.

Este extrem de important ordinea în care treceți numele persoanelor pentru care vreți ca preotul să se roage. În prima fază se enumeră preotul de botez, cel de cununie dacă e cazul, nașii de botez, cei de
cununie, părinții, frații, apoi celelalte rude (socrii, cumnații, tu, soțul și copii, finii, bunicii, unchii, mătușile, verișorii) și nu în ultim rând prietenii.

Există acatiste pentru iertarea păcatelor, pentru vindecarea bolilor, în special a cancerului, pentru căsătorie, pentru cei ce nu pot avea copii, pentru cei păgubiți, pentru cei care vor să renunțe la alcool și tutun, împotriva farmecelor etc.

Cum ne ajută Acatistele. Țineți cont de acest lucru extrem de important când îl scrieți