Trebuie menționat că informarea făcută de DSU vine în contextul în care a fost anunțată carantina zonală pentru localitatea Cartojani, comuna Roata de Jos, din judeţul Giurgiu.

Anunțul făcut de DSU

„În urma analizei de risc identificată astăzi, 22 iulie 2020 și ca urmare a derulării procedurilor legale de carantinare zonală pentru localitatea Cartojani, comuna Roata de Jos, Județul Giurgiu, facem următoarele precizări:

Carantina zonală se instituie la propunerea Direcției de Sănătate Publică teritorială cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică și în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

Această decizie este reglementată prin Art.12 Aln.1 din Legea 136/18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

De asemenea, conform Art. 15 din LEGEA nr. 136 din 18 iulie 2020, Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta, emise în temeiul prezentei legi, se aplică, de îndată, de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare”, transmite DSU pe Facebook.

Prefectura Giurgiu a transmis că localitatea Cartojani intră miercuri, de la ora 17,00, în carantină. Decizia a fost luată după ce au fost înregistrate 32 de persoane infectate cu coronavirus prin transmitere comunitară, la o populaţie de 3.600 de locuitori