Te sperie vorbitul în public? Examenele orale? Confruntările verbale? Sau, poate, vrei doar să îți îmbunătățești cali­tățile oratorice? Dacă printre rezoluţiile de anul acesta se numără îmbunătăţirea dicției şi a inteligenței emoționale, avem veşti bune pentru tine. 

În ultimii ani s-au deschis tot mai multe școli de actorie în care poți învăța să „te joci“ mai bine. Iar studiile arată că mediul de business are multe de învățat de la actori, pentru că formarea celor din urmă implică să dea viață unui personaj, să fie empatici și să improvizeze sub presiune. De altfel, lecții valoroase pentru un leader. 

Ofertă diversificată

Deși au apărut foarte multe moduri în care să-ți poți petrece timpul liber, cum ar fi meditații în hamace sau alte cursuri de dezvoltare personală, iar oamenii care înainte ar fi preferat un curs de teatru, au mult mai multe opțiuni, școlile de actorie se păstrează competitive. Și, în opinia lui Valentin Dițulescu, fondatorul școlii actoricești Go!Bananas, trebuie să devină și mai competitivă. „Școlile trebuie să devină mai competitive, nu fiindcă clienții sunt mai puțini, ci pentru că teatrul ar trebuie să fie ales pentru ceea ce-l face specific“, explică el. 

Ce se poate obține unic într-un curs de actorie, chiar și pentru amatori, este abilitatea de „a visa lucid“. Practic, adaugă Valentin Dițulescu, dacă ajungi să faci actorie și să te pui cu adevărat în situația care se întâmplă acolo, pe scenă, tu ești creatorul momentului. Mai exact, dacă jocul este bine „făcut“ și teatrul este luat în serios, apare experiența unui vis lucid. „Actoria creează viață reală. Nu doar o senzație super plăcută. (…) Dacă toate trupele de teatru ar reuși să își facă clienții să creeze aceste situații de viață care să le dea senzații pe care nu le găsesc oriunde, ei ar fi mult mai mulțumiți pentru modul în care își investesc banii“, explică tânărul.

La Go!Bananas există două tipuri de cursuri. Mai întâi, din octombrie și până în iunie, în fiecare sâmbătă, se țin clase timp de cinci ore. Se ia o singură trupă pe an, compusă din aproximativ 14 persoane, iar abonamentul costă 150 de lei pe lună, bani în care intră și orele în plus de repetiții de dinaintea spectacolelor. Alt modul ar fi Crash Course, o alternativă optimizată a școlilor de actorie pe an. Aici, sunt patru cursanți care lucrează patru sesiuni a câte trei ore pe sesiune și învață tot ce le-ar fi benefic acelora care vor actorie dar nu dispun de prea mult timp liber. Prețul este de 200 de lei.

 

La lecții pe podium

În meniul școlii actoricești InLight, o școală pe care au absolvit-o peste 400 de cursanți, care au ajuns să joace în mai bine de zece filme și 50 de premiere la teatre precum Godot, UnTeatru sau Teatrul de Artă, cursul de teatru care pregătește tinerii cu vârste de minim 14 ani costă 500 de lei. Grupele sunt formate din 8-12 cursanți. Aici, durata cursului este de șase luni, respectiv patru luni de curs cu două luni de repetiții și se finalizează cu o piesă de teatru pe scena unuia dintre teatrele partenere. 

La TeenMedia, modul TeenMedia Academy care durează 12 săptămâni și implică 24 de ședințe, cu 2 ore și jumătate per sesiune costă 1.000 de lei. Banii se pot achita în două tranșe de câte 500 de lei la înscriere și după prima lună de curs. De asemenea, pentru plata integrală la înscriere, există un discount de 100 de lei. 

O altă școală de teatru este Qfeel. Aici, prima ședință este gratuită, iar un curs de actorie și improvizație durează trei luni, adică 12 ședințe, a câte două ore pe ședință. Se poate plăti lunar, sau pe întreg modulul, iar prețul este de 300 de lei lunar sau 700 de lei pe trei luni, în timp ce grupele sunt formate din maxim 15 participanți. La final, se poate opta și pentru cel de-al doilea curs, în care se pregătește o piesă de teatru. Modulul, numit „În fața publicului“ se întinde pe o perioadă de patru luni, ceea ce se traduce prin 16 ședințe, iar prețul este de 900 de lei pentru plată integrală sau 300 de lei, plată lunară. 

O altă ofertă vine din partea celor de la Dream&Act, cursul de actorie dedicat adulților constă în 12 întâlniri, iar cursanții pot prezenta un spectacol de 45 de minute pe scenă, în fața familiei și a prietenilor. Prețul este de 850 de lei, sumă care se împarte în două rate. De asemenea, dacă se achită integral, la începutul cursului, există o reducere de 100 de lei.

Ce beneficii îți aduc cursurile de actorie

l îți cresc încrederea în propria persoană
l îți dezvoltă creativitatea
l îți îmbunătățesc dicția
l vei „mânui“ arta monologului
l te ajută să te adaptezi repede la schimbări
l îți dezvoltă inteligența emoțională
l îți dezvoltă empatia