Soţiile expaţilor demonstrează că pot fi nu doar ex­ce­lenţi consilieri de management, ci şi că au o mare putere de con­vin­gere când vine vorba de atragerea de fonduri în scopuri caritabile.

Pe cât de influentă, pe atât de dis­cretă, asociaţia care reuneşte majoritatea soţiilor de ambasadori sau şefi de multinaţionale, In­ternational Women’s Associa­tion (IWA), are ca principal obiect de ac­ti­vitate organizarea de evenimente caritabile. Pentru a-şi atinge obiectivele, membrele asociaţiei fac front comun cu fa­milia şi prietenii. Jenny Mauch Lecoq (32 de ani) este soţia directorului general al BRD Fond de Pensii. Originară din Florida – SUA, Jenny a venit în România în 2007, în momentul în care soţul ei, Fabien Lecoq, a preluat po­ziţia de la BRD. „Soţul meu are un job foarte solicitant şi găseşte în mine un sprijin important. Ne petrecem multe seri împreună, discutând probleme legate de activitatea fiecăruia. Ne consultăm în special când vine vorba de managementul resurselor u­ma­ne“, spune Jenny Mauch Lecoq. Dar şi Fabien o ajută la evenimentele în care este implicată, cum ar fi, de pildă, târgul anual de Crăciun organizat de IWA, asociaţie al cărei membru este. Alături de Jenny, în IWA activează şi Valeria Van Groningen (52 de ani), soţia directorului general al Raiffeisen Bank. „M-am alăturat asociaţiei în 1994, datorită acţiunilor filantropice pe care a­ceasta le desfăşoară. Pro­iec­tele lor sunt bine urmărite, şi de-a lungul timpului am participat la numeroase acţiuni“, spune ea. I-a fost de ajutor numele soţului, Steven van Groningen, în activitate? „În egală măsură cu numele meu (Valeria este fostă campioană naţională la canotaj, n.red.) Steven îmi este de mare ajutor şi mă sprijină în diverse activităţi, iar Raif­fei­sen, la rându-i, este implicată în acţiuni caritabile“, spune aceasta, menţionând că discută cu soţul său inclusiv despre problemele zilnice de la birou. Însă, coordonatorul tuturor e­venimentelor care le aduc împreună pe so­ţi­ile liderilor multinaţionalelor este Erszebet Bajtai, soţia ambasadorului Ungariei la Bu­cureşti. Preşedinta IWA admite că func­ţia soţului contribuie enorm când vine vorba de PR. „Faptul că sunt soţie de ambasador mă ajută să cunosc foarte multă lume cu care colaborez ulterior la proiectele pe care le desfăşurăm“, declară ea. În ultimul an, IWA a demarat activităţi caritabile de pe urma cărora s-au strâns câteva sute de mii de euro.

Cine este IWA

– International Women’s Asso­ciation este o asociaţie inter­na­ţională de caritate. Filiala din România a fost înfiinţată în 1978, iar în prezent numără mai mult de 300 de membri, atât expaţi, cât şi români.

– IWA Bucureşti promovează pri­etenia dintre femeile de toa­te naţionalităţile care trăiesc în România, ajutându-şi membrii să se integreze în societatea românească.

– Cel mai important eveniment desfăşurat de IWA este târgul anual de Crăciun, „Christmas Bazaar“, ajuns la cea de-a no­ua ediţie.

– Sumele strânse în ultimii ani de pe urma vânzărilor în cadrul expoziţiei, dar şi a spon­sori­zărilor, au depăşit 500.000 de euro. Suma colectată în 2009, potrivit primelor estimări, se apropie de 100.000 de euro.

190-44386-38_jennylecoq_rp_51.jpgSoţul meu are un job foarte solicitant şi găseşte în mine un sprijin important. Ne consultăm în special când vine vorba de managementul resurselor umane.
Jenny Mauch Lecoq, soţia directorului general BRD Fond de Pensii

190-44385-38_erzsebet_rp_51.jpgFaptul că sunt soţie de ambasador mă ajută să cunosc foarte multă lume cu care colaborez ulterior la proiectele pe care le desfăşurăm.
Erszebet Bajtai, soţia ambasadorului Ungariei la Bucureşti

190-44387-38_valeria_rp_51.jpgSteven îmi este de mare ajutor şi mă sprijină în diverse activităţi, iar Raiffeisen, la rându-i, este implicată în acţiuni caritabile.
Valeria van Groningen, soţia preşedintelui Raiffeisen Bank

După mai mulţi ani petrecuţi în Statele Unite, m-am în­tors în ţară şi am căutat să ţin legătura cu mediul internaţional. Activi­tăţile caritabile mi s-au potrivit de minune.
Marina Todoran, vicepreşedinte IWA