Au apărut primele imagini cu Covid-19, virusul ucigaş din China care ucide mii de persoane şi ameninţă să declanşeze o pandemie. Imaginile au fost date publicităţii de către Laboratoarele Rocky Mountain (RML) din cadrul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite.

Virusurile sunt particule infecţioase minuscule, alcătuite din ADN sau ARN înfăşurat în interiorul unui strat de proteină. Ele sunt prea mici pentru a fi văzute la un microscop optic obişnuit, astfel că aceste imagini au fost realizate cu ajutorul unor microscoape de înaltă rezoluţie.

Probele prelevate cu ajutorul cărora s-au obţinut aceste imagini ale virusului Covid-19 şi ale celulelor din jur provin de la un pacient infectat din Statele Unite ale Americii. Oamenii de ştiinţă de la RML au folosit pentru asta două microscoape de înaltă rezoluţie: microscopul electronic de scanare şi microscopul electronic de transmisie, scrie romaniatv.net.

Ambele microscoape folosesc un fascicul concentrat de electroni pentru a produce aceste imagini. Culoarea a fost adăugată ulterior, pentru ca virusul să poată fi observat mai clar, la fel şi celulele umane din jurul său.

În ultima fotografie se poate observa cum coronavirusul iese prin suprafaţa celulelor umane.