Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Discover

Cum arată castelele Regelui Mihai

Autor: | | 1 Comentarii | 3037 Vizualizari

Regretatul Rege Mihai l al României a lăsat în urmă o avere impresionantă cu valoare istorică și de patrimoniu. După rvenirea din exil, Regele Mihai și-a redobândit dreptul de proprietate asupra Domeniului Regal Sinaia și a Domeniului Regal Săvârșin.

În anul 2015, TOP 300 Capital poziţiona Casa Regală a României pe locul 81, cu o avere estimată la 60 de milioane de euro. Administrată de Consiliul Regal, avuţia Coroanei este compusă din patru castele. Domeniul Regal Sinaia, retrocedat în 2007, conţine Castelele Peleş, Pelişor şi Foişor. Celălalt Domeniu Regal este compus din Castelul de la Săvârşin. Palatul Elisabeta a fost oferit ca reşedinţă oficială permanentă a Regelui Mihai, în calitate de fost şef de stat, dar nu se află în proprietatea sa.

Domeniul Regal Sinaia

Castelul Peleş

„Castelul Peleş este un simbol al independenţei şi puterii ţării noastre.Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea şi dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României.”, a spus Majestatea Sa Regele Mihai.

 

Reşedinţa de vară a regilor României a fost construită la dorinţa regelui Carol l şi a fost plătită în integralitate de acesta. Castelul Peleş a fost primul castel elctrificat în totalitate din Europa şi chiar din 1883, castelul are încălzire centrală.

Din punct de vedere arhitectural Castelul Peleş este o capodoperă a stilului neo-renascentist german. După decesul lui Carol I Castelul a fost transmis Regelui Ferdinand, care l-a lăsat moştenire directă Regelui Mihai, potrivit site-ului Familiei Regale.

 

După Castelul Bran, Peleşul este considerat al doilea muzeu din ţară căutat de turişti. Numai în anul 2006 i-au trecut pragul peste 250.000 de vizitatori din ţară dar şi din SUA, Australia, Japonia şi Noua Zeelandă. În primele şase luni din 2010, 80.000 de turişti au vizitat castelul Peleş.

Castelul a rămas reşedinţă a familiei regale până în 1948, când a fost confiscat de regimul comunist. Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleş şi Pelişor către Regele Mihai a fost aprobat în 2007 de Guvernul României. Autorităţile române au restituit proprietăţile Familiei Regale dar nici în anul 2009 nu a fost făcută punerea efectivă în posesie.

 

 

Domeniul Regal Sinaia are valoare de patrimoniu şi nu se supune „preţului pieţei”. O valoare estimativă a Peleşului vehiculată a fost de 150 de milioane de euro, în condiţiile în care Castelul Bran a fost estimat la 140 de milioane de dolari. Atât Castelul Peleş cât şi reşedinţele Pelişor şi Foişor, au fost construite din banii personali ai Regelui Carol I, acesta evitând să folosească bani din lista civilă.

Castelul Pelişor

Din 1903, Pelişor a fost reşedinţa de vară a principilor moştenitori ai României. Construit din dorinţa lui Carol l, ca reşedinţă a principilor moştenitori Ferdinand şi Maria, Pelişor mai este numit şi „Casa de vis“. Castelul îmbină elemente germane cu unele româneşti şi ilustrează gusturile Reginei Maria.

 

Pelişor are doar 99 de încăperi, faţă de Castelul Peleş cu 160 de încăperi. Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reşedinţă princiară: Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar, iar Dormitorul de aur este decorat după planurile şi desenele reginei cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit. Tot după planurile reginei a fost decorat şi biroul ei, iar pereţii Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema Scoţiei, locul natal al ei.

 

După anul 1948, castelul Pelişor este preluat de către statul român, devenind Casa de creaţie a scriitorilor, compozitorilor şi artiştilor plastici din România. După anul 1990, specialiştii au reuşit să reconstituie un spaţiu princiar şi regal, respectând în bună măsură şi inventarul acestuia. Muzeul a fost inaugurat în luna februarie 1993.

 

Castelul Foişor

Foişorul a fost folosit de cuplul regal Carol I-Elisabeta până când s-au mutat în Castelul Peleş. După moartea reginei Elisabeta, Foişorul a rămas un timp nelocuit, fiind luat în folosinţă de principele moştenitor Carol şi de soţia sa, Elena. Aici s-a născut la 25 octombrie 1921, viitorul rege Mihai.

 

În timpul domniei lui Carol al II-lea, Foişorul a fost folosit de acesta şi de principele moştenitor Mihai. A fost locuit şi de regele Mihai şi mama sa regina mamă, Elena, până în decembrie 1947, aici petrecându-şi familia regală sărbătorile de iarnă când Petru Groza i-a chemat la Bucureşti pentru a discuta o „chestiune de familie”, abdicarea regelui Mihai.

La fel ca toate proprietăţile familiei regale, Foişorul a fost naţionalizat în 1948. Din cele trei palate de pe domeniul Peleş, Foişorul este singurul care nu a fost deschis vizitării de către publicul larg niciodată. 

Domeniul Regal Săvârşin

Castelul de la Săvârşin

 

„Castelul de la Săvârşin este locul cel mai apropiat sufletului meu pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenţei Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit şi l-a iubit atât de mult.”, spune Alteţa Sa Regală Principesa moştenitoare Margareta.

 

Situat în Arad, acest castel a fost construit între anii 1650-1680, iar în 1943, Regele Mihai l cumpără acest domeniu. Castelul este înconjurat de un parc prevăzut cu lac şi debarcader. După ce a fost confiscate de comunişti în 1948, la fel ca toate celelalte prorientăţi regale, castelul a revenit în posesia Casei Regale la 1 iunie 2001. Principesa Margareta conduce acţiunile de restaurare a parcului şi a casei în acelasi stil creat în 1943 de Regina-mamă Elena.

Săvârşinul este locul în care Familia Regală în care îşi petrec sărbătorile. Castelul Regal de la Săvârşin a găzduit şi în anul 2009 Festivalul naţional de literatura „Dorel Sibii”, aflat sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa moştenitoare Margareta. 

 

Palatul Elisabeta

„Învăţ să trăiesc în Palatul Elisabeta, învăţ să-l preţuiesc şi să-l înţeleg şi ştiu că pot, alături de părinţii mei şi de soţul meu să punem o amprentă a noastră între zidurile lui, ca o continuitate a tradiţiei româneşti”, a spus Alteţa Sa Regală Principesa Margareta.

Situat pe şoseaua Kiseleff din Bucureşti, Palatul Elisabeta este reşedinţa oficială a Familiei Regale a României.  Este locul în care se desfăşoară majoritatea evenimentelor şi întâlnirilor publice ale membrilor Familiei Regale.

Arhitectura Palatului Elisabeta îmbină stilul maur cu cel brâncovenesc făcându-l unic între palatele Bucureştiului. Tânărul arhitect Corneliu Marcu a reuşit să ridice Palatul în doar un an, pe un teren al Parcului Herăstrău.

Într-unul dintre saloanele aflate la etaj, Regele Mihai a fost forţat să semneze un act nelegal de abdicare. Palatul s-a aflat în proprietatea Principesei Elisabeta până la naţionalizarea lui în 1948. În prezent, palatul se află în proprietatea statului. După revenirea definitivă în ţară a Familiei Regale a României, petrecută în 1997, Palatul este folosit ca singura reşedinţă oficială şi locuinţă a Familiei Regale din Bucureşti.

Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.