Dacă în urmă cu zece ani, piața piscinelor se dezvolta continuu, cu o creștere de circa 20% anual, de la începutul crizei și până prin 2014 s-a observat o ușoară stagnare. Cu toate acestea, arată studiile de specialitate, anul trecut piața piscinelor rezidențiale s-a ridicat la circa șapte milioane de euro. Ceea ce demonstrează că a crescut apetitul românilor, posesori de locuințe la curte, pentru construirea piscinelor. Prețurile modelelor prezente în țară pot depăși 200.000 de euro, iar constructorii sunt flexibili la solicitările clienților și au parteneriate cu alte firme pentru a realiza proiecte mai complexe. Odată cu creșterea numărului cumpărătorilor și a numărului de piscine vândute, oferta s-a diversificat și ea. Acum, diferența majoră de preț la piscine o dau sistemele de încălzire, iluminare ori alte echipamente care țin de design și confort. Prețul mediu pentru o piscină decentă, susțin specialiștii, este cuprins între 5.000 și 10.000 de euro, dar găsim și produse de acest tip care sar de 100.000 de euro. 

Deși se găsesc și tipuri de piscine mai ieftine, cum ar fi cele cu posibilitate de îngropare, Bogdan Precup, directorul general al constructorului Reve, prezent în cadrul Expoziției internaționale de flori, amenajări peisagistice, horticultură și grădinărit, din cadrul Romexpo, spune că acele piscine serioase, cu structură, costă mai mult, iar un preț mediu este cuprins între 10.000 și 20.000 de euro, cu posibilitatea de plată în rate. Deși construcția unei piscine prefabricate cu pereți din oțel necesită mai puține investiții decât la o piscina din fibră de sticlă, el recomandă doritorilor de piscine să nu facă rabat de la calitate, în detrimentul unui produs mai ieftin. În opinia sa, piața piscinelor are o tendință clară pentru investițiile în uz comercial, în timp ce pe privat se observă o stagnare. Cea mai scumpă piscină pe care Reve a vândut-o în ultimii doi ani i-a adus 200.000 de euro, o tranzacție în sectorul public, în timp ce în domeniul rezidențial, se poate mândri cu o tranzacție în valoare de 30.000 de euro. „Noi nu facem prefabricate, ci gândim concepte în sine. Nu vrem să fim ieftini, ci să fim la un nivel mediu spre superior“, conchide tânărul. 
Atenție la calitate

Clienții caută acum produse mai ieftine, care nu sunt neapărat mai bune și nu le cumpără tocmai pe cele de calitate. „Noi am intrat pe piață în anul 2000 și a fost foarte dificil să ne introducem produsele. Suntem primii care au adus în România piscinele din fibră“, spune și Daniela Nedelcuț, export manager la Avi Piscine L.T.D. Ea punctează că cea mai mare tranzacție făcută în 2016 de compania pe care o reprezintă a fost de 20.000 de euro și constă într-o piscină rezidențială. 

 

O altă companie prezentă la târg, Aquatec, a expus piscine obiș­nuite. Acestea au 10 metri lungime, 5 metri lățime cu adâncime de 1,5 metri și costă între 15.000 și 20.000 de euro, sumă care se plătește în trei etape. „În prima etapă se achită pentru a da drumul proiectului, în a doua, pentru a comanda materialele, iar în ultima fază pentru a construi piscina“, povestește Răzvan Jugănaru, reprezentantul firmei. Atunci când alegi să cumperi o piscină, trebuie să acorzi o deosebită atenție sistemului de filtrare, potrivit lui, calității placării, iar aici specialistul recomandă mozaicul, pentru că este mai ușor de întreținut și materialelor cu care plachează.