Pentru a putea realiza o astfel de analiză, Capital a apelat la specialiştii Casei de licitaţii Ara Art, care organizează săptămâna aceasta una din licitaţiile importante ale primăverii. Licitaţia Ara Art Collection va avea loc în sala Galateca de la Biblioteca Centrală Universtitară „Carol I“ (Str. C.A. Rosetti nr. 2-6)  pe data de 29 martie, licitaţie care este precedată de o expoziţie a lucrărilor ce vor fi oferite. Cu certitudine, cele mai căutate şi disputate vor fi lucrările artiştilor deja consacraţi, însă între zecile de lucrări expuse mai pot fi găsite, la preţuri de excepţie, şi alte mici bijuterii. Pentru a le putea identifica şi pentru a face comparaţia de care vorbeam mai sus, cu ajutorul specialiştilor Ara Art, am făcut o analiză, strict pe preţul de pornire versus preţul de piaţă (preţuri la care au fost achiziţionate în trecut lucrări similare), ale cărei rezultate, surprinzătoare, le aveţi în rândurile care urmează.
Numele mari îşi merită preţul
Una dintre cele mai importante lucrări care vor intra în licitaţie este „Moara“ lui Nicolae Grigorescu, evaluată la 20.000 euro, preţ de pornire. Preţul este cu atât mai atractiv cu cât lucrarea aparţine primei perioade petrecute de Grigorescu în Franţa (1861-1869), iar ultimul preţ oferit pe o lucrare din aceeaşi periodă a fost de 210.000 euro. 

Înrudită estetic cu „Peisajul din Barbizon“ a Muzeului din Craiova, „Moara“ aducea un suflu nou, schimbând tematic şi tehnic „chipul“ plasticii româneşti căruia îi dăruia o dimensiune până atunci ignorată: autenticitatea.
„Pictorul copiilor“, sigtama prin care Nicolae N. Tonitza este definit şi identificat, este prezent în licitaţia Ara Art cu „Basmaua roşie“, lucrare evaluată la 2.400 euro. Cu ochi foarte mari, cu figura tristă şi îngândurată, fetiţa cu basma roşie semnifică „emoţia unui tată“ şi, poate, emoţia investitorului în artă când descoperă că preţul de piaţă, pentru această temă, în aceeaşi tehnică, a evoluat de la 3.700 euro, la 10.000 euro.
Chiar dacă Zambaccian spune că „florile lui Tonitza sunt fuzee de culori pe care nu le-ar putea recunoaşte un botanist, dar pe care un pictor le poate distinge“, Ara Art a identificat în lucrarea prezentă în licitaţie gingaşii „Clopoţei“, pe care i-a evaluat la 1.600 euro. O lucrare asemănătoare se găseşte la Muzeul din Bacău. Lucrări asemănătoare au fost vândute cu 15.000 şi respectiv cu 27.000 euro, conform site-ului de specialitate Tudor-Art.
E adevărat, acestea erau realizate în tehnica uleiului pe carton. Niciunde, spune acelaşi Tonitza, conştiinciozitatea profesională nu este mai intens pusă la încercare ca în studiul nudului. Ara Art scoate la licitaţie o asemenea lucrare cu un preţ de pornire extrem de confortabil: 600 euro (tema nudului cu halat a oscilat între 2.400 euro şi 6.000 euro).
Surprize, surprize
Alte lucrări ce sunt oferite în licitaţia de săptămâna acestea sunt: un Theodor Pallady, cu a sa exigenţă profesională care guvernează şi lucrarea „Natura statică“, evaluată la 13.000 euro (temă vândută cu 42.000 şi 65.000 euro), un Francis Şirato, care în lucrarea „Copacul“, preţuit cu 5.500 euro (piaţa operelor lui Şirato este între 8.000 şi 9.000 euro), preia spiritul creaţiei lui Cézane sau lucările excepţionale ale elveţianului naturalizat în România, Henri Trenk, „Căsuţa din pădure“ şi la „Margine de pădure“, fiecare având preţul de pornire 2.100 euro.
De asemenea, nu lipsesc Iosif Iser cu o „Ţigancă“ în viziune eminamente modernă, evaluată la 10.000 euro, în timp ce  alte lucrări din această perioadă de început au fost adjudecate cu 18.000 şi respectiv cu 22.000 euro, ori Octav Băncilă cu un „Conac“ boieresc demn de a fi pus în Galeria Naţională, evaluat la 5.700 euro, şi cu încă două lucrări „Cârciumărese“ şi „Bătrânul cu pipă“, cu preţul de pornire 3.900 (ultimele flori au fost adjudecate cu 13.000 euro) şi respectiv 5.000 euro (un „cap de bătrân“ este evaluat îndeobşte cu 8.000 euro).
Foarte interesantă este şi lucrarea lui Nicolae Dărăscu, „Strada“, în fapt eboşa la „Calea Victoriei pe ploaie“, pictată în 1918 şi care astăzi aparţine Muzeului Naţional de Artă al României, evaluată la 5.100 euro (ultimele zece lucrări vândute au avut preţurile cuprinse între 12.000 euro şi 38.000 euro). Nu mai spunem de „Sfârşitul iernii“ al lui Lucian Grigorescu, de un lirism plin de fervoare, evaluat la 3.000 euro (în ultimele licitaţii preţul unor lucrări cu tema apropiată a variat între 8.000 euro şi 19.000 euro); de Samuel Mutzner cu o lucrare care stă sub semnul lui Monet, „Pădurea“ (preţ de pornire 5.000 euro, în timp ce o lucrare cu temă asemănătoare a fost adjudecată cu 13.000 de euro), Dimitrie Ghiaţă  cu o „Iarnă“ într-un desen stilizat cu o anume asprime, evaluat la 7.200 euro (preţul de pe piaţă al autorului este între 8.500 euro şi 12.000 euro), Ion Ţuculescu cu o lucrare din ciclul „Ochii idolului“, prețuită la 10.000 euro (preţ de piaţă între 26.000 euro și 48.000 euro) sau Adam Bălţatu, care cu „Trandafiri sălbatici“ confirmă faptul că învăţătorii săi spirituali au fost Nicolae Grigorescu şi Ştefan Luchian (evaluat la 2.500 euro), iar „Lotcarul“ şi „Crâng“ evaluate la 2.400 euro şi respectiv 3.200 euro.
Nu lipseşte din ofertă Avangarda, cu reprezentanţii săi de frunte M.H. Maxy, Corneliu Michăilescu, Marcel Iancu, Mattis Teutsch sau Hans Eder. În sfârşit, în catalog mai pot fi întâlnite lucrări ale unor artişti renumiţi şi îi enumerăm aici pe Camil Ressu, H.H. Catargi şi George Catargi, Dimitrie Berea, Max Arnold, Constantin Artachino, Romeo Stork  Kunzer, Alex Phoebus, Vasile Grigore, Gheorghe Vânătoru,  Nicu Enea,  Jean Al. Steriadi, R.Iosif, Kimon Loghi,  Alexandru Mohi, Marius Bunescu, Rodica Maniu Mutzner, Constantin Piliuţă, Sava Hentia,  Paul Verona, Jean Cheller sau Theodorescu-Sion.
O piaţă sigură
Pentru o rigurozitate mai mare, cele cinci case de licitaţie de pe piaţa de artă din România – Goldart, Alis, Artmark, Ara Art şi Monalisa – încearcă să întocmească un Index al Artei din România. Fără acesta, e greu de apreciat valoarea totală a pieţei de artă locală, multe lucrări fiind încă achiziţionate într-un sistem paralel. „Piaţa neagră“ are însă riscurile ei, riscuri ce nu există în cazul achiziţiei printr-o casă de licitaţii, care expertizează automat autenticitatea lucrărilor din ofertă. Ariadna Zeck, expert în artă al Casei de Licitaţii Ara Art, spune că în cazul în care are cele mai mici dubii legate de autenticitatea unei lucrări, aceasta nu este primită de către casă şi nu intră în licitaţie. În România sunt organizate aproximativ 60 de licitaţii anual, în fiecare dintre ele intrând aproximativ 100 de loturi.