„Suntem încântaţi că am finalizat achiziţia TCI. Fiind a doua cea mai înaltă clădire din Bucureşti şi amplasată strategic în inima centrului de afaceri al oraşului, în Piaţa Victoriei, cu chiriaşi precum Ernst & Young, Hidroelectrica, Deutsche Bank, Ministerul Fondurilor Europene şi Cegeka, TCI este un activ de birouri de referinţă“, a declarat Dimitris Raptis, Deputy Chief Executive Officer şi Chief Investment Officer al Globalworth. Turnul de birouri are o suprafaţă construită brută de 24.711 mp, întinsă pe 26 de etaje supraterane.

Achiziţia TCI a avut loc în concordanţă cu termenii şi condiţiile din angajamentul de achiziţie luat de fondatorul companiei Ioannis Papalekas. Astfel costul de achiziţie al Tower Center International SRL, vehiculul investiţional care deţinea turnul, a fost de 58 mil. euro. Clădirea de birouri, evaluată la 70,3 mil. euro, a fost cumpărată în vara anului 2012 de Ioannis Papalekas şi partenerul său Dragoş Bîlteanu pentru circa 50 mil. euro, fiecare deţinând părţi egale. Anterior finalizării tranzacţiei, Globalworth a achitat firmei deţinute de Dragoş Bîlteanu un avans în valoare de 6 mil. euro. Din cei 58 mil. euro, circa 25 mil. euro reprezintă credite bancare şi 33 mil. euro partea de equity (capitalul propriu). Capitalul propriu este obţinut printr-o emisiune de acţiuni în valoare de 13,66 mil. euro direcţionată către firma Stanuta Enterprises, care deţine 50% din TCI, şi în favoarea companiei Pokandro, care deţine restul de 50% din clădire. Firmei Pokandro, controlată de Dragoş Bîlteanu, i se vor mai plăti cash încă 11,66 mil. euro, sumă care include şi avansul deja achitat în 11 septembrie 2013.

Emisiunea celor 2.733.220 de acţiuni va fi realizată pe piaţa alternativă de investiţii a Bursei de la Londra, unde este listată Globalworth, în 24 februarie 2014.

Săptămâna trecută, Globalworth Real Estate a anunţat semnarea unui acord de creditare pe termen scurt, în valoare de 65 mil. euro, cu banca elveţiană UBS. Banii împrumutaţi vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea unui alt turn de birouri, Bucharest One – cu 23 de etaje, ce va fi amplasat lângă pasajul Pipera.

Câştiguri de zeci de milioane în patru luni

Din septembrie şi până în decembrie 2013, Ioannis Papalekas a reuşit să treacă în portofoliul Globalworth proprietăţi evaluate la 300 mil. euro, pentru care a plătit 243 mil. euro. O serie din activele achiziţionate sunt proprietăţi în curs de dezvoltare, pentru care Globalworth a plătit 91,3 mil. euro şi a căror valoare de piaţă se estimează că va ajunge la 249 mil. euro la finalizarea proiectelor.

În decurs de patru luni, Globalworth şi-a îmbogăţit portofoliul cu următoarele active: City Office (fostul City Mall care se transformă acum în clădire de birouri), 31 de apartamente din ansamblul rezidenţial UpGround, evaluate la 7,7 mil. euro, şi trei terenuri pe care urmează a fi dezvoltate clădiri de birouri. Cel mai important teren este cel pe care până anul trecut a fost showroom-ul Porsche Bucureşti Aviaţiei şi pe care va fi construit un turn de birouri cu 23 de etaje denumit Bucharest One. În afară de apartamentele care sunt destinate închirierii, restul achiziţiilor se referă la active în curs de dezvoltare. Pentru transformarea City Mall în spaţii de birouri, Papalekas a apelat la două linii de credit în valoare de 16,8 mil. euro accesate la Bancpost.

La aceste proprietăţi se adaugă două clădiri de birouri generatoare de venituri, BOB şi BOC, ce fac parte din complexul UpGround localizat în apropiere de staţia de metrou Pipera. Aceste imobile au fost achiziţionate contra sumei de 152 mil. euro, cu 16,4% mai puţin decât valoarea lor de evaluare. Recent, Consiliul Concurenţei a aprobat această tranzacţie, iar Globalworth este într-un stadiu avansat de a primi derogările necesare de la creditorii existenţi şi de a renegocia condiţiile creditelor bancare existente în ceea ce priveşte achiziţia. Practic, este o tehnicalitate până ce vor intra şi cele două imobile în portofoliul Globalworth.

Aceste achiziţii au fost realizate prin emiterea repetată de acţiuni pe Bursa de la Londra care au ridicat participaţia lui Ioannis Papalekas în cadrul Globalworth la peste 63%.

La finalul anului 2013, Globalworth avea un portofoliu de active evaluat la 121,3 mil. euro, nefiind încă inclusă achiziţia celor două clădiri de birouri din cadrul UpGround. Nivelul datoriilor companiei era de 20,5 mil. euro, iar rata loan-to-value (valoarea împrumuturilor raportată la valoarea garanţiilor) de 16,9%. Profitul net al companiei a fost de 12,7 mil. euro.