Băncile franceze, care conduc grupul creditorilor greci cu creanţe ce totalizează 56,7 miliarde de dolari, le urmează pe cele germane în privinţa datoriei suverane, din care deţin 15 miliarde de dolari, conform raportului din iunie al BIS, datele preliminare fiind publicate în aprilie.

Cifra totală pentru băncile franceze a fost umflată de creditarea către persoane fizice şi juridice, în valoare de 39,6 miliarde de dolari, în principal din cauza diviziei din Grecia a Credit Agricole, Emporiki Bank . Creditorii germani nu au nici o filială importantă în Grecia.

La sfârşitul lui 2010, obligaţiunile guvernamentale elene deţinute de creditorii din statele care raportează date la BIS totalizau 54,2 miliarde de dolari, din care 96% erau deţinute de băncile europene. Germania şi Franţa, care deţineau 69% din obligaţiuni, ar putea fi căutate la negocierile dintre UE şi creditorii Greciei privind rostogolirea datoriilor.

‘Am argumentat de mult timp că deţinătorii de obligaţiuni elene sunt cât se poate de concentrate’, susţin analiştii băncii britanice Barclays Capital.

Printre cei mai mari deţinători cunoscuţi de obligaţiuni elene de către băncile europene din afara Greciei sunt: BNP Paribas (5 miliarde de euro sau 7,3 miliarde de dolari), Dexia SA (3,5 miliarde de euro), Commerzbank AG (3 miliarde de euro), Societe Generale SA (2,7 miliarde de euro), ING Groep NV (2,4 miliarde de euro) şi Deutsche Bank AG (1,6 miliarde de euro), a anunţat luna trecută Goldman Sachs Group.

Datoria totală a Greciei este de 340 miliarde de euro, conform datelor Bloomberg. Cei 7,4 miliarde de euro în obligaţiuni guvernamentale elene deţinuţi de FMS Wertmanagement GmbH, care gestionează activele Hypo Real Estate Holdings AG din germania, nu au fost incluşi în datele BIS deoarece FMS nu este o bancă. Nici obligaţiunile deţinute de BCE, estimate de Citigroup la 50 miliarde de euro, nu sunt incluse.

Băncile din Grecia deţin aproximativ 60 miliarde de euro din datoria ţării, conform datelor Goldman Sachs.
SURSA: Agerpres