Premierul Tăriceanu a făcut avere de pe urma vânzării de maşini. Se ştie. Îi plac motocicletele. Şi asta se ştie. Cu „motorul“ lui a făcut zob, astă vară, o maşină purtând marca unui alt producător decât cel al cărui importator este firma sa. S-a scris mult despre asta şi, mai ales, despre operaţiile la genunchi care au urmat.

Nu se ştie însă ce a avut în minte, zilele trecute, când le-a cerut public şoferilor să-şi lase maşinile acasă atunci când ninge. Ba mai mult, când a asmuţit Poliţia să le taie amenzi celor care îşi vor lăsa autoturismele pe marginea străzii, sub motivul că împiedică grederele să dea zăpada deoparte. „Luaţi RATB-ul!“, le-a cerut el, senin, zecilor de mii de şoferi bucureşteni, ca şi cum ar avea experienţa unuia care merge zilnic la birou cu autobuzul 300. Păi, să o luăm logic. Adică, pleci cu tramvaiul la serviciu, făcându-i pe plac premierului, iar când te întorci acasă găseşti amenda lipită pe parbrizul maşinii. Parcată, desigur, cu mult noroc, în faţa blocului, la stradă, pentru că, se ştie, trebuie să fii al naibii de norocos ca să găseşti un loc liber.

Poate că unii sunt dispuşi să îşi asume riscul, spunându-şi că într-o Capitală în care şoferii au ajuns să se împuşte (la propriu!) pentru un loc de parcare, o amendă este un mizilic. Personal, sunt gata să urmez recomandarea şefului Guvernului dacă şi domnia sa va renunţa la maşină, atunci când ninge, în favoarea metroului sau a troleului. Căruia, dacă vrea, poate să-i pună şi girofar. Încă ceva. Să presupunem că tocmai ai cumpărat o maşină de la firma afaceristului Tăriceanu.

O parchezi fericit în faţa blocului, iar la prima ninsoare vei primi o amendă recomandată de…premierul Tăriceanu. Deja iritaţi de criza parcărilor, de ambuteiajele zilnice şi de noul cod rutier intrat în vigoare la
1 decembrie, şoferii bucureşteni nu mai au simţul umorului. Pentru ei, prognozele privind creşterea pieţei auto sunt veşti proaste. Încă 10.000 de automobile în circulaţie la anul numai în Bucureşti şi vă daţi seama ce încasări din amenzi va avea Poliţia. Chiar dacă iarna nu-i ca vara.