Ministrul Dezvoltării, a declarat că până în prezent, a semnat 168 de contracte de finanțare, în valoare de 441 milioane de euro, pentru 238 clădiri aflate în 100 de localități din România.

„Finanțarea este asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării, iar banii nu trebuie returnați. De la începutul mandatului meu de ministru, am dispus modificarea legilor vechi care nu ajutau consolidarea clădirilor, am derulat apelul de proiecte și avem sute de contracte de finanțare semnate. Având finanțarea asigurată, autoritățile locale trebuie să treacă la faza de implementare a investițiilor”, a spus Cseke Attila.

162 de clădiri publice și 76 de blocuri vor fi consolidate

Acesta a mai menționat că 148 de proiecte, în valoare de 261.981.343,88 de euro, vizează consolidarea seismică și renovarea energetică a 162 de clădiri publice, unități medicale, de învățământ și sedii administrative, iar alte 20 de proiecte, în valoare de 179.057.623,29 de euro, vizează consolidarea a 76 de blocuri.

Cele mai multe contracte au fost semnate cu autoritățile locale din București, Iași, Constanța, Galați și Prahova.

Cseke Attila a spus, de asemenea, că Ministerul Dezvoltării derulează, din acest an, și Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%.

Până în prezent, pentru Programul național, au fost depuse cereri de finanțare în valoare de 4.635.562.231,97 lei, pentru consolidarea a 277 de clădiri publice și blocuri de locuințe din întreaga țară, dintre care 128 sunt din municipiul București.

Apelul de depunere a cererilor de finanțare este deschis până în 20 februarie 2023, la ora 23.59.

Clădirile cu risc seismic vor fi reabilitate și consolidate și prin PNRR

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că există două planuri cu privire la consolidarea și reabilitarea seismică a clădirilor. Mai precis, este vorba despre un proiect finanțat din bugetul de stat și un alt proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De asemenea, prim-ministrul României a mai cerut ca Ministerul Dezvoltării să prezinte planul cu măsurile care vor fi pentru accelerarea implementării acestor două programe.

Prim-ministrul spune că este vorba despre o sumă care depășește 500 de milioane de euro, în ceea ce privește proiectul din PNRR. Planul derulat prin MDLPA are un buget de aproximativ 700 milioane, din care 300 de milioane sunt de la bugetul de stat.

„În acest moment, există două planuri de reabilitare seismică. E un plan care se derulează prin MDLPA cu un buget de aproximativ 700 milioane, 200 milioane sunt de la bugetul de stat, credite bugetare şi 500 milioane credite de angajament. Cea de-a doua linie e asigurată  prin PNRR, în Programul valul renovării. Discutăm de peste 500 milioane euro. Ce e important în această imagine e că cetăţenii nu vor avea contribuţie la derularea acestor programe. Toate se vor desfăşura prin bugetul de stat şi prin fonduri europene”, spune prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.