România va avea o pistă de biciclete cicloturistică de 192 kilometri
România va avea o pistă de biciclete cicloturistică de 192 de kilometri lungime în viitorul apropiat, a anunțat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila. Este vorba de o investiţie în valoare de 20 de milioane de euro, din fonduri europene.
Pista de biciclete cicloturistică va fi construită lângă Oradea şi în mai multe zone ale judeţului Bihor. Vineri, 2 mai 2025, au fost demarate lucrările de construite.
„Construim o pistă de bicicletă cicloturistică de 192 kilometri, lângă Oradea şi în mai multe zone ale judeţului Bihor, astăzi am demarat lucrările de construire.
Este o investiţie în valoare de 20 de milioane de euro, finanţată de Ministerul Dezvoltării, din fonduri europene. Traseul cicloturistic va fi amenajat pe diguri şi va fi finalizat până la sfârşitul lunii noiembrie”, a precizat oficialul român.

Ce este infrastructura cicloturistică?
Conform Velo România, infrastructura cicloturistică este alcătuită din trasee, semne și marcaje, parcaje de biciclete, spații pentru adăpost și odihnă. Traseul cicloturistic este acel tip de traseu turistic pe care se efectuează deplasarea cu bicicleta. Acesta poate fi pe drumuri publice sau private și poate traversa atât zone intravilane, cât și extravilane ale unităților administrativ-teritoriale.
Rolul traseelor cicloturistice este de a susține și promova cicloturismul, de a promova și dezvolta zonele prin care se trece, de a facilita orientarea bicicliștilor și de a direcționa un procent cât mai ridicat dintre cicloturiști pe anumite rute semnalizate, fără a afecta dreptul și libertatea lor de a utiliza orice alte căi de comunicație pe care nu este interzisă circulația bicicletelor.
Alcătuire trasee
Drum public. Cicliștii împart același spațiu cu traficul motorizat.
Bandă vopsită pentru cicliști. Spațiu pe carosabil rezervat pentru cicliști și separat de traficul motorizat prin marcaje vopsite, precum linie continuă, linie întreruptă și / sau culori diferite.
Culoar pentru cicliști. Infrastructură dedicată cicliștilor, separată fizic de restul componentelor drumului.
Culoar pentru cicliști și pietoni. Separat de traficul motorizat, dar folosit împreună de cicliști și pietoni. Această categorie include trotuare și zone pietonale unde ciclismul este permis.
Stradă pentru cicliști. Viteza maximă legală pe aceste străzi este de 30 km/h. Cicliștii au dreptul să circule în paralel unii față de ceilalți iar vehiculelor motorizate le este interzis să îi depășească.
Zonă rezidențială. Stradă fără trotuare unde pietonii au prioritate pe carosabil, de regulă cu viteza maximă legală de 20 km/h sau cu obligativitatea adaptării la viteza pietonilor.
Drum de exploatare (agricol, forestier, de halaj sau administrare a apelor), adică drumuri care nu sunt publice, închise traficului general.