"În cadrul şedinţei s-au aprobat forţele şi mijloacele Armatei României care pot fi puse la dispoziţie pentru misiuni în afara teritoriului statului român, în anul 2012. Astfel, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, forţele dislocate în teatrele de operaţii vor scădea, în anul 2012, cu 106 militari faţă de anul 2011, iar forţele aflate în ţară, dislocabile la ordin, vor creşte cu 308 militari, faţă de 2011", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, în şedinţa CSAT s-a decis că Ministerul Administraţiei şi Internelor va pune la dispoziţia Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU, în anul 2012, un număr de 357 de militari, care vor acţiona în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de Vest.

Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei, Ministrul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea continuării activităţii de testare şi validare privind posibilitatea de transport pe teritoriul României a resurselor materiale şi umane aparţinând guvernului Statelor Unite ale Americii dinspre şi către Afganistan în sprijinul operaţiei NATO – ISAF şi a operaţiei de coaliţie Enduring Freedom.

Membrii CSAT au avizat Carta Albă a Apărării, document elaborat de Ministerul Apărării Naţionale, urmând ca acesta să fie supus aprobării Parlamentului, conform legislaţiei în vigoare.

"O altă temă importantă pe agenda şedinţei CSAT s-a referit la Strategia naţională în domeniul capacităţilor civile. Documentul elaborat de Ministerul Afacerilor Externe a fost aprobat de către membrii Consiliului. Această Strategie, elaborată ca răspuns la solicitarea expresă adresată la nivelul Uniunii Europene, facilitează contribuţia naţională la misiunile civile şi civil-militare, atât ale Uniunii, cât şi pentru toate situaţiile în care experţi civili români sunt detaşaţi la misiuni internaţionale, indiferent de organizaţia sub auspiciile căreia este desfăşurată misiunea respectivă (ONU, UE, OSCE", se mai arată în comunicatul citat.

Documentul uniformizează regulile şi procedurile aplicabile în aceste cazuri de toate instituţiile din România care detaşează experţi în astfel de misiuni.
Sursa: Agerpres