Premierul desemnat Lucian Croitoru vorbeşte despre argumentele cu care va încerca să convingă partidele să-i acorde sprijinul în Parlament şi explică de ce a refuzat anterior nominalizarea ca premier, iar acum şi-o doreşte. „Priporitatea este asigurarea finanţării externe şi am capacitatea să conduc acest proces (…) Cred că într-adevăr acum este nevoie de expertiza mea”, a declarat Croitoru pentru Meddiafax.

Premierul desemnat Lucian Croitoru a declarat agenţiei Mediafax că le va cere politicienilor sprijin arătându-le că prioritatea României o reprezintă finanţarea externă a economiei, la fel de importantă pentru stabilitatea democraţiei ca alegerile corecte.

„Eu am încercat, poate n-am reuşit, pentru că văd că se discută în continuare, să fac foarte clar de ce am acceptat desemnarea. Am acceptat această desemnare deoarece pentru mine prioritatea principală a României este acum asigurarea finanţării externe, care depinde de continuarea acordurilor cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Cu asta nu spun că alegerile nu sunt importante. Fără aceste finanţări urmările pot fi extrem de nefavorabile”, a punctat Croitoru.

Premierul desemnat s-a arătat nedumerit de continuarea discuţiilor pe marginea motivelor care l-au făcut să accepte nominalizarea, arătând că din primele minute a afirmat că obiectivele sale urmăresc continuarea în bune condiţii a relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale cu care România are un acord de împrumut.

„Dacă nu-mi vor acorda sprijinul înseamnă că n-au înţeles care e prioritatea”

„Când preşedintele mi-a propus acest mandat am acceptat tocmai pentru că acum priporitatea este asigurarea finanţării externe şi am capacitatea să conduc acest proces (…) Mi s-a mai propus să fiu prim-ministru şi atunci am refuzat pentru că nu am considerat că este nevoie de expertiza mea, dar acum cred că într-adevăr este nevoie de expertiza mea. Acest lucru îl voi spune şi politicienilor când le voi cere sprijinul în Parlament. Dacă nu-mi vor acorda sprijinul înseamnă că nu sunt de acord că aceasta este prioritatea, că n-au înţeles care e prioritatea, neînţelegere care poate avea consecinţe foarte grave. Aşa cum alegerile corecte sunt importante pentru orice democraţie şi finanţarea economiei în aceste momente este importantă pentru stabilitatea democraţiei”, a spus Croitoru.

Croitoru a reiterat că experienţa sa de la BNR, FMI şi din Guvern îl recomandă pentru o asemenea provocare, în care este esenţială relaţia cu instituţiile financiare internaţionale.

SURSA: Mediafax