UBS a fost una din băncile cele mai grav lovite de criza fianciară globală care i-a provocat pierderi de peste 50 de miliarde de dolari şi a obligat-o să ceară sprijinul guvernului elveţian.

UBS a informat marţi că până în 2015 vrea să-şi reducă efectivele până la 54.000 de angajaţi, de la 63.500 la finele lunii, şi să renunţe la anumite activităţi riscante, în special cele de fixed income, ceea ce ar urma să-i aducă economii de 5,4 miliarde de franci în următorii trei ani.

‘Este o decizie dificilă, în special în activitatea noastră care se bazează pe oameni’, a declarat directorul general de la UBS, Sergio Ermotti.

Separat, banca elveţiană a anunţat că în trimestrul al treilea al acestui an a înregistrat pierderi nete de 2,2 miliarde de franci elveţieni (1,8 miliarde de euro), comparativ cu un profit net de 1,02 miliarde de franci în rimestrul al treilea al anului trecut ca urmare a unor deprecieri în valoare de 3,1 miliarde de franci legate de restructurarea diviziei sale de investiţii.

Graţie reducerii operaţiunilor sale de investiţii, UBS va putea să se concentreze pe operaţiunile de private banking, în cadrul cărora se ocupă cu gestionarea averii persoanelor înstărite. Banca elveţiană este al doilea mare jucător mondial pe piaţa de private banking, după Bank of America, cu active de aproximativ 1.550 miliarde de dolari sub gestiune potrivit firmei Scorpio Partnership.
SURSA: Agerpres