Fostul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, şi ex-ministrul rus de finanţe Aleksei Kudrin consideră că ultimele acţiuni ale Uniunii Europene şi FMI îndreptate spre depăşirea crizei din zona euro nu rezolvă problemele, ci le amână doar pentru viitor, iar ex-preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a avertizat în legătură cu ‘formarea unei noi furtuni ‘în Europa.

‘Redresarea economică se amână. Perspectivele sunt sumbre. Creşterea economiei mondiale va fi lentă, în condiţii financiare foarte dificile’, a declarat Dominique Strauss-Kahn. În completarea celor spuse de el, ex-ministrul de finanţe rus Aleksei Kudrin a afirmat că problema datoriilor suverane nu va fi rezolvată până când creşterea economică în ţările datornice nu va fi mai mare decât creşterea anuală a datoriei. O astfel de situaţie nu se aşteaptă în anii următori, a adăugat fostul oficial rus.

Toate măsurile luate de UE şi FMi, a mai spus Dominique Strauss-Kahn, pentru depăşirea crizei în zona euro au fost similare cu ‘acţiuni ale pompierilor’, de aceea, în opinia sa, acestea nu au avut efectul dorit. ‘Şi de pompieri este nevoie atunci când focul face ravagii, dar apoi este necesar ca toţi cei interesaţi să se aşeze la masa tratativelor şi să negocieze în mod deschis’, a apreciat fostul şef al FMI, care a fost nevoit să se retragă de la conducerea acestei instituţii în urma unui scandal sexual, care i-a afectat şansele la preşedinţia Franţei.

Finanţistul rus Aleksei Kudrin a menţionat că acoperirea de către BCE cu lichidităţi a obligaţiunilor de stat în ţările cu probleme va duce la noi emisiuni de euro, dar aceasta nu va salva ţările respective.’Încercările Rezervei Federale a SUA şi BCE vor duce la stagnare pe o perioadă îndelungată în ţările respective. Suntem în prezent într-o etapă foarte dificilă, în prag de o nouă criză’, a afirmat Kudrin, care prevede deteriorarea situaţiei economice şi în Rusia.

La dezbaterea de la Yalta, Strauss-Kahn a pledat pentru o ‘abordare mai inovatoare’ a măsurilor de combatere a crizei, avertizând că în caz contrar ‘efectul dominoului este garantat’.
SURSA: Agerpres