Se pune din nou accent pe politicile industriale europene

Potrivit lui Cristian Bușoi, într-un moment crucial pentru viitorul UE, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, se pune un nou accent pe politicile industriale europene, având ca scop echilibrarea ambițiilor Pactului Verde European.

Premierul belgian Alexander De Croo, într-un discurs ținut săptămâna aceasta în Parlamentul European de la Strasbourg, a evidențiat necesitatea unui „Acord Industrial” (Industrial Deal) care să completeze Pactul Verde, având ca scop menținerea producției industriale în Europa și abordarea provocărilor economice și climatice actuale.

Cristian Bușoi este președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European. Acesta a subliniat într-o declarație, preluată de Politico, că este esențial să considerăm anumite măsuri. Trebuie, totodată, să evaluăm modalități de îmbunătățire a condițiilor, precum prețul electricității și reducerea povară regulamentelor excesive care afectează actualmente industria europeană.

Este nevoie de un Acord Industrial în cadrul UE

Un Acord Industrial în cadrul UE este deosebit de important. Potrivit eurodeputatului, ar echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice. Acesta ar putea oferi sprijin sectoarelor energetice intensive. Câteva exemple ar fi producția de oțel și aluminiu, revigorând economia. De asemenea, ar menține competitivitatea Europei la nivel global.

În cadrul negocierilor la care a participat până acum, au fost identificate opt sectoare „strategice” pentru UE, a adăugat Bușoi. În acestea sunt necesare investiții pe termen scurt și lung. Sectoarele respective sunt: solar, eolian, baterii, pompe de căldură și energie geotermală, electrolizoare pentru producerea hidrogenului, biogaz durabil și biometan, captarea și stocarea carbonului și energia electrică.

Consens în ceea ce privește abordarea față de industrie

La nivelul UE, există deja un consens tot mai clar pentru a remodela abordarea față de industrie, în beneficiul atât al economiei, cât și al mediului. Crearea unui mediu mai propice pentru extinderea capacității de producție a UE în tehnologiile și produsele net zero necesare este esențială în acest sens, mai afirmă Cristian Bușoi.

Potrivit lui, trebuie să avem în vedere că unii competitori ai Europei, cum ar fi China, dar și aliații noștri strategici, Statele Unite, au avansat deja considerabil în producerea și utilizarea de energie verde. Aceste state au investit masiv în hidrogen, baterii și vehicule electrice. Europa nu trebuie să rămână în urmă în aceste sectoare.

Totuși, trebuie să-și amintească și de industriile clasice. Ele au adus prosperitate Uniunii Europene în ultimele decenii. Așadar, trebuie să rămână competitive și în viitor, a conchis eurodeputatul.