Conform datelor estimate de Comisia Națională de Prognoză pentru primul trimestru, economia a cerscut cu 0,5% față de ultimul trimestru din 2010 și cu 1,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Industria rămâne motorul economiei, marcând un avans de 12,7% în februarie. De altfel, producția industrială a limitat căderea economiei în 2009 – 2010, ancorată de cererea externă, iar exportatorii au fost la rândul lor favorizaţi şi de deprecierea cursului de schimb.
Problema este însă că economia zonei euro ar putea fi frânată de majorările de dobândă. „Creșterea cererii de credite în martie pentru a doua lună la rând ar putea fi un semnal că românii sunt într-adevăr mai deschiși pentru consum”, spune Victor Safta, director general al X-Trade Brokers România. „O parte dintre solicitări ar putea fi legate de refinanțarea unor credite în condiții mai bune, însă semnalul rămâne unul pozitiv”, a adăugat acesta.
Deşi creşterea economică în două trimestre consecutive defineşte tehnic ieşirea din recesiune, aceasta nu va avea efecte rapide şi puternice pentru cei mai multi dintre români. Dezgheţarea pieţei muncii abia a început, iar revenirea încrederii ia timp, după şocul adus de criza financiară. ”E drept însă că o dinamică pozitivă lentă a fost pusă în mişcare, iar, în condiţii favorabile, agricultura ar putea contribui la rândul său la creşterea economiei, mai ales în contextul unor preţuri alimentare ridicate ”, arată analiştii X-Trade Brokers.
Pentru o creştere sănătoasă, care să se reflecte în nivelul de trai pe termen lung, România are însă nevoie să îşi îmbunătăţească eficienţa infrastructurii şi aparatului public. „Încasările la bugetul de stat au crescut, dar deficitul rămâne încă la niveluri ridicate. România nu are bani de risipit. Fondurile europene şi resursele publice trebuie folosite eficient şi inteligent, dar un nou ciclu de creştere nu mai trebuie să se bazeze pe un consum euforic susţinut de finanţare externă. Economia se va îmbunătăţi treptat, însă rămân în continuare riscuri privind încetinirea economiei europene şi creşterea preţurilor materiilor prime. Românii trebuie să evite tentaţia optimismului excesiv: intrarea într-o creştere solidă mai are încă semne de întrebare”, a precizat Victor Safta.