Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) ar putea acorda Primăriei Sectorului 6 o finanţare de până la 70 de milioane de euro, reprezentând jumătate din costurile totale ale unui proiect de reabilitare termică a 23.000 de locuinţe, de aproximativ 140 milioane de euro.

„Proiectul înseamnă un program de investiţii multianual (2010 – 2012) destinat reabilitării termice a 270 de blocuri de apartamente, respectiv aproximativ 23.000 de locuinţe, localizate în sectorul 6 din Bucureşti. Investiţia se va concentra pe îmbunătăţirea eficienţei energiei termice ale clădirilor (izolaţia pereţilor, a ferestrelor, a acoperişului şi pivniţelor)”, se arată într-un anunţ de pe site-ul BEI.

Instituţia financiară internaţională arată că investiţia propusă are ca scop reducerea pierderilor de energie în blocuri şi, prin urmare, diminuarea consumului de resurse energetice.

2.000 de apartamente din sector, în reabilitare

Reabilitarea termică a blocurilor face parte dintr-un plan naţional, destinat susţinerii proiectelor care aduc beneficii legate de mediul înconjurător şi ajută la atenuarea schimbărilor climatice.

Primăria Sectorului 6 a anunţat, la începutul lunii septembrie, că desfăşoară lucrări de reabilitare termică la 1.946 de apartamente din 23 de blocuri, şi că urma ca în următoarele două luni să fie începute lucrările la alte 40 de blocuri. Valoarea lucrărilor este de aproximativ 50 de milioane de lei, din care administraţia publică de sector suportă 30%, asociaţiile de proprietari 20%, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei restul de 50%.

E nevoie de 10 miliarde de euro

Ministerul Dezvoltării estimează că în România trebuie să fie reabilitate termic trei milioane de apartamente, suma necesară în acest sens fiind de zece miliarde de euro.

Programul de reabilitare termică a clădirilor, derulat de Ministerul Dezvoltării, a fost prezentat, de multe ori, ca una din soluţiile pentru revitalizarea pieţei construcţiilor.

Ministerul Dezvoltării estimează că până la sfârşitul anului vor fi reabilitate termic peste 35.000 de apartamente, ţinta iniţială, pentru care au fost alocate fonduri, fiind de 43.000 de apartamente. Anul trecut au fost reabilitate 1.887 de apartamente.

SURSA:Mediafax