Sanofi și GlaxoSmithKline (GSK) au anunțat, joi, lansarea unor studii la scară largă pentru vaccinul lor împotriva COVID-19. Studiul clinic de fază III va implica 35.000 de persoane cu vârste de la 18 ani în sus din diferite țări și va investiga eficacitatea vaccinului împotriva tulpinii originale a virusului și a variantei B.1.351, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, scrie Euronews. 

„Dovezi științifice recente demonstrează că anticorpii creați împotriva variantei B.1.351 pot oferi o amplă protecție încrucișată împotriva altor variante mai transmisibile”, au spus cele două companii într-un comunicat. Între timp, studiile clinice care vor fi lansate în următoarele săptămâni vor examina protecția pe care vaccinul o oferă atunci când este administrat ca a doua doză după o primă injecție cu alt vaccin.

„Credem că platforma noastră tehnologică unică va oferi o opțiune de vaccin relevantă din punct de vedere clinic”, a declarat Thomas Triomphe, responsabil global al Sanofi Pasteur. „Am adaptat strategia noastră de vaccinare pe baza unor considerații previzibile, întrucât virusul continuă să evolueze, precum și anticipând ceea ce ar putea fi necesar într-un context post-pandemic. Acest studiu demonstrează urgența și agilitatea abordării noastre pentru a ajuta la depășirea impactului acestei pandemii”.

Blocajul din decembrie

Dezvoltarea vaccinului Sanofi/GSK a suferit un blocaj inițial în decembrie anul trecut, când cele două companii au anunțat că vaccinul lor a declanșat un „răspuns insuficient la adulții în vârstă”. De atunci, au adaptat formula și au anunțat la începutul acestei luni că vaccinul lor pe bază de proteine a permis dezvoltarea anticorpilor în mai mult de 95% din cazuri după o a doua doză.

Vaccinul rămâne pe drumul cel bun pentru a fi aprobat în al patrulea trimestru al anului, au spus Sanofi și GSK. Până atunci, majoritatea populației adulte din Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană ar fi trebuit să fie complet vaccinată. În UE, până acum au fost aprobate patru vaccinuri: Pfizer / BioNTech, AstraZeneca / Oxford University, Moderna și Johnson & Johnson, dintre care ultimul are doză unică.

Oricum, unii experți, inclusiv CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, au spus că ar putea fi necesară o a treia doză de rapel în termen de 12 luni de la a doua doză. Sanofi dezvoltă, de asemenea, un vaccin cu ARNm – tehnologia utilizată de Pfizer / BioNTech și Moderna – împreună cu compania terapeutică Translate Bio din SUA. De asemenea, a stabilit acorduri pentru a produce zeci de milioane de doze de vaccinuri Pfizer și Johnson & Johnson.