Randamentele obligaţiunilor portugheze pe trei, cinci şi zece ani au ajuns la cote maxime, în timp ce prima de risc reflectată în cotaţiile CDS-urilor a crescut, de asemenea, la un nivel record.

"Grecia va intra în incapacitate de plată. Piaţa este convinsă de acest lucru. Dar acum, Portugalia este privită din ce în ce mai mult ca fiind următoarea pe listă. Ţara nu are suficient timp pentru a-şi redresa economia şi să aducă randamentele obligaţiunilor guvernamentale la un nivel sustenabil", a declarat un bancher pentru Financial Times.

Randamentele obligaţiunilor portugheze pe trei ani au sărit la 19,43 la sută, cel mai mare nivel de până acum, pentru că aşteptările bancherilor şi investitorilor privind defaultul Portugaliei sunt tot mai mari.

De asemenea, dobânzile obligaţiunilor pe zece ani au ajunsla 15,1 la sută, iar cele pe cinci ani au crescut la 18,87%. CDS-ul Portugaliei a crescut la 1.326 de puncte sau un cost de 1,32 milioane de dolari pentru a asigura obligaţiuni de 10 milioane de dolari pe cinci ani.

Creşterea randamentelor a coincis cu anunţul unui oficial portughez potrivit căruia ţara ar mai avea nevoie de un nou pachet de salvare. Principala problemă a Portugaliei, care a fost a treia ţară din zona euro, după Grecia şi Irlanda, care a cerut sprijinul FMI şi UE, este dacă va avea destul timp să-şi restructureze economia, astfel încât să aibă creştere, pe fondul măsurilor de austeritate şi a celei mai grave recesiuni din ultimele decenii.

Acest an va fi cel mai dificil dintre cei trei (durata împrumutului), din cauza reducerilor de cheltuieli, inclusiv eliminarea unor plăţi suplimentare pentru bugetari şi creşteri de taxe, toate ducând la o contracţie de 3% din PIB, după o scădere de 1,6% în 2011.
Citiţi şi:
Portugalia alunecă spre faliment