Decizia Moody’s a fost determinată de trei factori: incertitudinile crescute referitoare la capacitatea Irlandei de a păstra soliditatea financiară după măsurile suplimentare de recapitalizare bancară, perspectiva incertă referitoare la relansarea cererii interne şi o nouă creştere a costurilor de creditare de la ultima acţiune de rating.
‘Capacitatea Irlandei de a păstra soliditatea financiară se confruntă cu incertitudini sporite ca urmare a acestor trei provocări, care împreună ar putea creşte datoria şi ar agrava sustenabilitatea datoriei’, a declarat vice-preşedintele Moody’s, Dietmar Hornung.

De asemenea, Moody’s a plasat sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, ratingul Aa2 atribuit Agenţiei de gestionare a datoriei Irlandei (National Asset Management Agency -NAMA), a cărei datorie este garantată în totalitate şi necondiţionat de guvernul Irlandei.

După o revizuire care va dura trei luni, Moody’s intenţionează să anunţe dacă va retrograda sau nu ratingul Irlandei. Agenţia a avertizat însă că dacă va decide să reducă ratingul Irlandei, cel mai probabil va fi vorba de o retrogradare cu o singură treaptă. O retrogradare şi mai importantă nu este exclusă, dacă în urma revizurii Moody’s ajunge la concluzia că o stabilizare a raportului datorie/ Produs Intern Brut în următorii trei-cinci ani pae puţin probabilă.

Irlanda a beneficiat mult timp de un rating maxim ‘Aaa’, pe care l-a pierdut în luna iulie 2009, iar în luna iulie a acestui an ratingul Irlandei a fost din nou retrogradat la nivelul actual Aa2 (al treilea calificativ posibil în sistemul de clasificare utilizate de Moody’s).
SURSA: Agerpres