Rusia pierde anual circa 20 miliarde de dolari ca urmare a coruptiei generalizate, sustine un raport al ministerului de Interne de la Moscova. Ministrul Rashid Nurgaliev a declarat la o intrunire a organelor judiciare si de politie ca doua treimi dintre oamenii de afaceri rusi se implica in acte de coruptie pentru a reusi in domeniul lor de activitate, iar acest lucru este favorizat de faptul ca fenomenul este foarte larg raspandit in randul functionarilor de stat.

Ministrul a cerut pedepse mai aspre pentru actele de coruptie si anchete mai consistente, pentru a elimina sentimentul coruptilor ca nimeni nu vegheazasi ca oricum, pedepsele sunt mici. Presedintele Medvedev vine in sprijinul declaratiilor ministrului cu un pachet de legi anti-coruptie pe care il va trimite parlamentului in urmatoarea luna de zile. In opinia sa, „coruptia este cel mai mare inamic pe care Rusia il are in interior”. Pachetul legislativ include obligativitatea functionarilor, judecatorilor si politistilor de a-si declara averile, precum si incurajarea „unui comportament anti-coruptie al angajatilor statului” prin diverse metode de premiere (reduceri la anumite taxe sau impozite), a declarat Dmitri Medvedev. Interesant ar fi daca acele reduceri se vor va corect, sau contra unei mici atentii.

Intr-un clasament al statelor corupte, realizat de Transparency International, Rusia a cazut patru pozitii pe locul 147, cea mai proasta pozitie din ultimii opt ani.