Rata de neocupare reprezintă 8% din stocul modern de spaţii de birouri din capitală, care a ajuns la 2,79 milioane de metri pătrați. Doar în prima jumătate a acestui an, firmele au închiriat 149.000 mp de sedii noi, conform datelor CBRE.

În ciuda cererii crescute, dezvoltatorii de astfel de spaţii au reuşit să livreze în prima parte a anului abia 28.000 mp, însă estimările agenției pentru al doilea semestru al anului indică un volum de 158.000 mp în construcție, ce va fi pus pe piaţă până la finalul anului.

„Scăderea ratei de neocupare este un semnal clar că segmentul de spații de birouri din București are nevoie de cât mai multe proiecte noi, pentru a face față cererii care crește accelerat. Un aport important în majorarea gradului de ocupare îl au companiile de co-working, cum este Spaces, care au o activitate din ce în ce mai mare și se extind cu rapiditate”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE Romania.

Din volumul de birouri închiriat în prima jumătate a anului, 80% se găsesc în clădiri de birouri de clasă A. Din punct de vedere al tipului de tranzacţie, circa 20% este reprezentat de reînnoiri și renegocieri de contracte de închiriere, iar restul de aproximativ 80% se împarte între: cereri noi de închirere (15%), mutări (22%), pre-închireri (36%) și extinderi (7%).

În primul semestru, segmentul spațiilor de birouri a înregistrat cele mai multe cereri din partea companiilor din domeniul IT (27%), urmate de jucători importanți din sectorul producției industriale și al energiei (26%), precum și de serviciile de afaceri (17%), retail (17%) și financiar (6%).

Zonele cu cea mai mică rată de neocupare sunt zona de nord (4,2%), unde se găsește și cel mai mare stoc de spații de birouri din capitală (782.000 mp), zone centrală (Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulle – 4,7%), urmate de zona de vest (7,3%).

Cele mai active zone, din punct de vedere al activității de închiriere, au fost: zona de vest (36% din volumul total al închirierilor), zona centrală (24%) și zona de nord (16%). În semestrul al doilea al anului, 62% din cei 158.000 mp programați pentru finalizare vor fi livrați în zona de vest, iar 38% în centru și în zona centrală a oraşului. Circa 70% din spațiile de birouri care sunt anunțate pentru partea a doua a anului au fost deja pre-închiriate.

Chiria contractuală medie se menține neschimbată față de ultima perioadă și este estimată la 18,5 euro/mp/lună.


Te-ar putea interesa și: