Mathias Döpfner este un tip de om rar în zilele noastre, este un neamţ care spune franc ce gândeşte. Îl cunosc de mulţi ani şi îi admir inteligenţa, dar şi curajul: cu ceva vreme în urmă a vrut chiar să cumpere trustul Telegraph.  Al şaselea director executiv al editurii Axel Springer tocmai a lansat o provocare inedită Europei şi, în particular, Germaniei.

Într-un articol publicat recent, el îşi îndeamnă concetăţenii să renunţe la şovăieli şi să facă o alegere clară. Coronavirusul – spune el – a scos la suprafaţă pericolul pe care îl reprezintă pentru Occident partidul comunist chinez. Dacă Germania nu va determina Uniunea Europeană să meargă alături de Statele Unite (şi, după-Brexit, Marea Britanie, Australia etc.), atunci economia europeană se va fragmenta în epoca post-COVID, iar Europa va a avea o soartă similară cu cea a Africii, riscând să se transforme, treptat, într-o colonie chinezească, scrie Charles Moore”, editorialist al publicaţiei The Spectator.

Occidentul nu ar fi trebuit să permită intrarea Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului în 2001: ‘Cea mai mare greşeală a fost expunerea pieţelor economice democratice la un regim totalitar care a profitat de condiţiile comerciale competitive şi atragătoare, fără însă să se supună la aceleaşi reguli”. China are un sistem de supraveghere digitală extrem de performant … care translatează perversiunile serviciilor secrete KGB şi Stasi la nivelul secolului XXI.

Döpfner avertizează: „Dacă Germania decide să-şi extindă infrastructura 5G cu Huawei, atunci creşte enorm riscul unor tensiuni în relaţiile transatlantice. Va fi un punct de cotitură, în condiţiile în care America nu va mai avea încredere în Germania”. Această frază nu ar trebui să-i neliniştească pe britanici, deja în cazul lor lucrurile au fost tranşate.