„Femierii și agricultorii beneficiază de 9,47 miliarde euro. Ministerul Agriculturii urmărește dezvoltarea și extinderea fermelor de producție astfel încât să fie un lanț scurt de aprovizionare”, a explicat oficialul Ministerului Agriculturii.

Acesta a menționat că prin PNDR sunt sprijinite noi sesiuni de depunere a proiectelor și alte măsuri lansate. „Există 35 de submăsuri de finanțare activate, din total program, în prezent, există plăți efectuare 1,89 miliarde euro și un grad absorbție 25,6%. Programul este mult mai bun, 20.121 proiecte selectate, 17.449 proiecte contractate în valoare de 2,07 miliarde euro”, a explicat Cornel Ștefan.

Declarații Cornel Ștefan

Câteva din măsuri care se referă la investițiile în agricultură și procesare:
avem sub măsura 4. 1 investiții în exploatații agricole sprijinim extinderea fermelor zootehice și vegetale, precum și încurajarea produselor la nivel de fermă pentru a crea un lanț alimentar integrat și a aduce un plus de valoare fermelor de producție, rata de sprijin poate ajunge la maximum 90% în funcție de proiect, aici intervenind și zona în care se dezvoltă proiectul, dacă zonă defavorizată, tânăr fermier sau tipul investiției, valoarea proiectului poate ajunge la maxim 2 milioane euro în funcție de tipul solicitantului.
– submăsura , investiţii în exploataţii pomicole și reconversia celor exisnetente, suprafețe ocupate de pepiniere, precum și modernizarea unităților de procesare. În prezent, avem un deficit de procesare a frunctelor, rata de sprijin poate atinge 90%, valoarea unui proiect fiind de maxim 1,05 milioane euro.

Pe lângă cele două submăsuri care se referă la investiții, în partea de producție, venim în completare pentru investiții în procesare și marketing produse agroicle. Finanțăm investiții pentru extinderea rețelei de procesare, depozite și capacități de ambalare și etichetare.
Prin shemele de ajutor de stat 4.2., sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole, dorim să sprijinim investiții noi, crearea de noi unități, extinderea unora existente, diversifiicarea producției, precum și noi activități economice pentru care  se poate garanta 50% din valoarea investiției, valoarea proiectului pentru investiții pomicole să fie de maxim 1,5 milioane euro și 2,5 milioane euro pentru celelalte sectoare.
Prin PNDR sunt 35 de submăsuri activate, din total program, plăți efectuare 1,89 miliarde euro, grad absorbtție 25,6% plăți efectuate, prgramul este mult mai bun 20.121 proiecte selectate, 17.449 proiecte contractate în valoare de 2, 07 mld euro,
În 2017 au fost lansate sesiuni pentru un buget 2,3 miliarde euro. Pentru anul 2018 vrem facilitarea fermierilor la piața de credite prin diverse facilități, sperăm să finalizăm această măsură și fie la dispoziția fermierilor.

 

Dorin Cojocaru, APRIL: Suntem nevoiți să plătim pentru distrugerea zerului de la lapte când alții îl valorifică

Conferința CAPITAL. Macovei (Agrointeligența): Marile țări europene îndoctrinează copiii să cumpere produse autohtone

Mircea Isvoranu (Carrefour), la Conferinţa Capital: “Am eliminat intermediarii şi preţul este mai bun”

 

Emil Dumitru, Pro Agro, la Conferința Capital: Unele decizii UE defavorizează Agricultura românească