Distribuitorii de ţigări spun că, pe fondul creşterii preţului ţigărilor, nu mai fac faţă contrabandiştilor, care au creat deja reţele de crimă organizată şi care le ameninţă angajaţii, limitându-le accesul în anumite zone de desfacere.

„În actualul context, distribuitorii care acţionează legal se regăsesc în faţa unei situaţii de luptă inegală cu un adevărat sistem mafiot al contrabandiştilor care ameninţă constant agenţii de vânzări, împiedicându-le accesul în anumite zone cum ar fi pieţele”, se arată într-un comunicat al Simba Invest, distribuitor al producătorului de ţigări Philip Morris România.

Totodată, Virgil Munteanu, directorul de marketing şi comunicare al Top Brands Distribution, principalul distribuitor al Philip Morris în România, spune că numărul atacurilor contrabandiştilor de ţigări asupra depozitelor şi agenţilor de distribuţie a crescut.

Munteanu a afirmat că, în ultima perioadă, au fost semnalate tot mai multe atacuri asupra agenţilor care livrează marfa către magazinele de retail. Totodată, agenţii de distribuţie sunt ameninţaţi direct şi sfătuiţi să nu mai livreze produse în anumite zone.

În plus, există şi magazine de retail care au început să evite să cumpere produsele livrate de Top Brands Distribution si alte companii similare, se pare tot din cauza presiunilor directe asupra patronilor acestor magazine, a ameninţărilor venite din partea grupărilor care distribuie si comercializează ilegal ţigări.

Riscăm să nu mai avem ţigări timbrate şi accizate pe piaţă

„Probabil că dorinţa acestor grupări, care din păcate riscăm să se transforme în structuri de crimă organizată, este de a se ajunge în situaţia în care să nu mai existe pe piaţă ţigări timbrate şi accizate, impunând astfel ca singură alternativă pentru consumatorii de astfel de produse oferta lor subterană, la colţ de stradă”, a adăugat Virgil Munteanu.

Potrivit Simba Invest, care activează în distribuţie în 20 de judeţe din România, statul pare a fi pierdut controlul acestei situaţii care poate avea consecinţe extrem de grave pentru industria tutunului şi pentru întreaga economie în general.

Philip Morris închide temporar fabrica

Producătorul de ţigarete Philip Morris România a decis să închidă, din 19 februarie, pentru două săptămâni, fabrica din Bucureşti, iar cei 450 de angajaţi vor intra în şomaj tehnic, a anunţat marţi compania. Potrivit companiei, decizia vine în urma scăderii continue a vânzărilor de produse legale pe piaţa din România, oglindită de o creştere similară a consumului de ţigări de contrabandă şi ţigări contrafăcute.

Acciza la mia ţigarete a fost majorată de Ministerul Finanţelor cu 14 euro, în două tranşe, anul trecut şi cu 10 euro de la începutul acestui an. În urma majorării, preţul pachetelor de ţigări a crescut în ultimul an cu 50%, iar contraband a ajuns la 25-30% din totalul vânzărilor.