Premonitia presedintelui Agentiei Romane pentru Dezvoltare s-a adeverit. Sorin Fodoreanu aprecia, cu doua luni in urma, ca o decizie oficiala privitoare la acordarea de inlesniri fiscale firmei Continental Automotive Products nu va fi luata prea curand. Motivul: moratoriul semnat de cabinetul Vasile cu institutiile financiare internationale, document prin care sansele ca investitiile de peste 50 milioane de dolari sa fie tratate preferential de fiscul romanesc erau reduse la minimum. Cu toate acestea, Agentia Romana pentru Dezvoltare a trimis Consiliului Concurentei proiectul Hotararii de Guvern prin care producatorului german i se acorda facilitati fiscale, urmarind astfel obtinerea avizarii concentrarii economice. Dupa doua saptamani de deliberare, consilierii au decis sa dea unda verde numai acelor facilitati care permit realizarea investitiei. Odata pusa pe picioare productia de anvelope, Continental Automotive Products intra in randul lumii, beneficiind de acelasi tratament cu cel aplicat firmelor
autohtone.
Din patru puncte
au ramas doar doua
Presedintele Consiliului Concurentei, Viorel Munteanu, ne-a declarat ca din cele patru puncte prevazute in proiectul HG, au mai ramas doua. Initial, facilitatile cerute de investitorii germani vizau atat etapa realizarii fabricii de anvelope de la Timisoara, cat si pe cea a intrarii pe piata.
„Le-am avizat favorabil numai pe acelea pentru investitii. In decizia sa, Consiliul a avut in vedere ca acest ajutor de stat acordat firmei Continental Automotive Products stimuleaza concurenta pe piata romaneasca a anvelopelor, ducand la reducerea pretului si imbunatatirea calitatii”, spune Viorel Munteanu.
Timp de cinci ani, Continental Automotive Products va beneficia de scutirea de la plata taxelor vamale si a TVA pentru importul de bunuri si componente reprezentand aport in natura la capitalul social. Bunurile cumparate de pe piata romaneasca destinate aceluiasi scop vor fi scutite de plata TVA. De acelasi tratament se vor bucura importurile de echipamente tehnologice, masini si utilaje.
La buget vor intra zece milioane DM pe an
Cat despre facilitatile postinvestitionale, acestea au cazut. Consiliul Concurentei nu a aprobat scutirea de la plata taxelor vamale si TVA pentru importurile si achizitiile interne de materii prime, materiale, componente si piese de schimb pe o perioada de doi ani de la inceperea activitatii. Aviz negativ a primit si scutirea la plata impozitului pe profit pe o perioada de zece ani, incepand cu primul exercitiu financiar in care se obtine profit. „Ar fi insemnat o discriminare a producatorilor romani”, explica Viorel Munteanu.
In schimbul facilitatilor fiscale mai sus-amintite, Continental Automotive Products trebuie sa investeasca la Timisoara, in maximum doi ani, 60 de milioane dolari. O data cu finalizarea investitiei, productia este estimata la circa zece milioane anvelope anual, iar numarul muncitorilor, la 500. De asemenea, nemtii vor pregati si angaja 50 de specialisti romani, ingineri si tehnicieni.
Conform estimarilor ARD, investitia de la Timisoara va da un imbold privatizarii societatii comerciale, UAMT Timisoara, prin cumpararea cladirilor si a terenului pe care se va construi fabrica de anvelope. Bugetul de stat va primi si el o gura de oxigen de zece milioane de marci anual. Aceasta este cifra la care s-ar ridica impozitul pe salariile angajatilor, contributia la asigurarile sociale, somajul si fondurile de risc pe care Continental Automotive Products le-ar varsa in vistieria statului roman.     

Facilitati admise de Consiliul Concurentei

l Scutirea, timp de cinci ani, de la plata taxelor vamale si TVA a importurilor de bunuri reprezentand aport in natura la capitalul social. Scutirea, timp de cinci ani, de la plata TVA a bunurilor achizitionate de pe piata interna ca aport in natura la capitalul social.
l Scutirea, timp de cinci ani, de la plata taxelor vamale si a TVA a importurilor de echipamente tehnologice. Scutirea, timp de cinci ani, de la plata TVA a bunurilor achizitionate de pe piata interna ca aport in natura la capitalul social.

Facilitati respinse de Consiliul Concurentei

l Scutirea, timp de doi ani, dupa finalizarea investitiei, de plata taxelor vamale si a TVA a importurilor, precum si scutirea de TVA a achizitionarii de pe piata interna de materii prime, piese de schimb, componente.
l Scutirea de la plata impozitului pe profit pe o perioada de zece ani, incepand cu primul exercitiu financiar in care se obtine profit, cu conditia ca acesta sa se realizeze in maximum trei ani de la data inregistrarii companiei la Registrul Comertului.