Ionuţ Dumitru: E un subiect delicat. Discutăm de preţ la carburanţi, petrol, care e un bun ce poate fi comercializat oriunde. Companiile private nu au nici o restricţie să-şi vândă oriune în lume produsele. Se şi vede lucrul ăsta pe cifre, în ultima perioadă consumul intern de combustibil a scăzut destul de mult, în timp ce exporturile de combustibili au crescut. Atâta timp cât preţul internaţional al petrolului creşte, nu văd de ce ne facem noi probleme ca români că dacă nu o să mai cumpărăm noi o să sufere compania.

Cât de normal este însă să avem 40% din petrolul pe care-l consumăm din producţia internă la costuri de exploatare foarte mici, dar să plătim la pompă un preţ ca şi cum nu am avea deloc producţie internă, asta e absolut discutabil şi ţine de contractul de privatizare.
Nu poţi reproşa ceva cuiva. E preţul pieţei.
Odată ce ţi-ai vândut compania şi ai cedat drepturile de exploatare, cred că lucrurile sunt clare. În momentul ăla tu ca stat trebuia să te asiguri că ţi-ai negociat redevenţele cum trebuie. Economic vorbind, nu cred că poţi reproşa ceva cuiva. E preţul pieţei.
Noi ne-am propus la Consiliul Fiscal să studiem această problemă a redevenţelor, nu doar la petrol, la toate resursele. Veniturile nefiscale sunt foarte mici. Ne uităm la Bulgaria, care are venituri nefiscale mai mari decât noi. E Bulgaria mai bogată în resurse naturale decât România?
Pentru a citi întreg interviul, click aici