În opinia lui Claudiu Târziu, structurile teritoriale ale partidului nu funcționează eficient, iar o parte semnificativă dintre membri sunt dezamăgiți de promisiunile nerealizate și solicită schimbări.

Claudiu Târziu a exclus posibilitatea de a reveni în AUR

Târziu a exclus posibilitatea de a reveni în AUR, precizând că decizia sa de a pleca a fost luată în mod deliberat și că partidul s-a abătut definitiv de la direcția inițială. Acesta a afirmat că, în ciuda aparenței de unitate, în interiorul formațiunii există frământări semnificative. Potrivit acestuia, lipsa unor perspective clare de guvernare a generat dezamăgire în rândul celor care aspirau la funcții publice.

„Eu cred că partidul va intra într-o etapă de disoluţie. Pare unit, dar eu îl cunosc  foarte bine, am relaţii cu mulţi oameni din partid. Ştiu că sunt frământări foarte mari, că oamenii sunt foarte nemulţumiţi, că partidul nu există, de fapt, ca structuri teritoriale, asta îi nemulţumeşte, în primul rând. Apoi, îi nemulţumeşte faptul că au fost ţinuţi cu promisiuni goale”, a declarat Claudiu Târziu sâmbătă la Prima TV.

El a anunțat lansarea unui nou proiect politic, numit „Acțiunea Conservatoare”, la finalul lunii iunie. Târziu susține că noua formațiune nu va deveni un refugiu pentru migrație politică, dar va rămâne deschisă pentru persoane cu caracter și competențe care împărtășesc valorile conservatoare. Potrivit acestuia, inițiativa are scopul de a reconstrui un pol de dreapta autentic în România.

„Este exclus, pentru că eu nu sunt un copil, eu când am luat o decizie am cântărit-o îndelung, am ştiut care sunt argumentele pentru care o iau, nu a fost un moft, nu a fost luată la nervi. Ştiu că nu mai e ceva de reparat acolo, partidul a fost deturnat grav de la drumul lui iniţial şi nu mai poate fi reechilibrat. Eu am încercat din interior cât am putut, dacă mai aveam speranţe că se poate, continuam”, a mai spus Târziu.

Fostul lider AUR a precizat că o parte dintre membrii actuali ai partidului se vor alătura noii mișcări

Fostul lider AUR a precizat că o parte dintre membrii actuali ai partidului, inclusiv parlamentari, aleși locali și persoane din conducerile organizațiilor teritoriale, se vor alătura noii mișcări. În analiza sa asupra scenei politice, Târziu a afirmat că Partidul Oamenilor Tineri, pe care îl consideră un „accident”, va dispărea în scurt timp. De asemenea, a indicat că formațiunea condusă de Diana Șoșoacă, SOS România, se confruntă cu probleme interne și cu plecări din rândul membrilor, anticipând o scădere a influenței acesteia.

„Vor şi parlamentari, vor fi şi aleşi locali, vor fi oameni din conducerile organizaţiilor locale. În opinia mea, în foarte scurt timp, POT, care este un accident, va dispărea. Doamna Şoşoacă are probleme majore în partidul domniei sale, este contestată, i-au plecat dintre oameni, probabil că o să mai plece unii şi va avea un recul cu siguranţă”, a completat el.

În ceea ce privește mișcarea suveranistă, Claudiu Târziu a apreciat că aceasta nu va dispărea, ci va trece printr-un proces de clarificare.

Claudiu Târziu critică desemnarea lui George Simion drept candidat la alegeri

De asemenea, Claudiu Târziu a criticat desemnarea lui George Simion drept candidat la alegerile prezidențiale. În opinia lui, aceasta ar fi fost contrară tendințelor exprimate de electoratul român în primul tur al scrutinului. Târziu consideră că alegerea acestuia nu a reflectat profilul de candidat dorit de susținătorii lui Călin Georgescu, care au indicat preferința pentru un profil prezidențial diferit, marcat de maturitate, echilibru și o abordare temperată.

El a susținut că înfrângerea liderului AUR în turul al doilea al alegerilor a fost rezultatul propriilor acțiuni și comportamente ale acestuia. În opinia sa, greșelile comise în campanie îi sunt caracteristice lui George Simion și nu au fost parte dintr-un plan deliberat de a pierde alegerile. Târziu a afirmat că Simion și-a dorit să câștige și a acționat în acest sens conform propriei înțelegeri a strategiei politice.

„Pentru că toate greşelile pe care le-a făcut îi sunt proprii. Lumea l-a bănuit că ar fi făcut un blat, că ar fi făcut un aranjament pe sub masă, că şi-a dorit să piardă. Nu! Eu, cunoscându-l foarte bine, ştiu că acele greşeli îi sunt proprii, vin din firea lui. Şi afirmaţiile hazardate, şi ieşirile colerice sunt în personalitatea lui George Simion. Nu cred că şi-a dorit nicio clipă să piardă, cred că şi-a dorit cu ardoare să câştige şi că a făcut tot ce a crezut el mai bine pentru acest lucru”, a afirmat Claudiu Târziu la Prima TV.

Târziu a respins ipoteza că liderul AUR ar fi făcut un aranjament politic ascuns care să conducă intenționat la pierderea alegerilor

Târziu a respins ipoteza că liderul AUR ar fi făcut un aranjament politic ascuns care să conducă intenționat la pierderea alegerilor. Potrivit fostului fondator al mișcării suveraniste, reacțiile colerice și declarațiile necontrolate ale lui Simion reflectă trăsături personale și au influențat negativ percepția publicului în timpul campaniei.

El a mai susținut și că rezultatul alegerilor din 18 mai ar fi fost previzibil și că a avertizat cu privire la această evoluție încă din toamna anului precedent, mai exact după primul tur al alegerilor din 24 noiembrie 2024. Atunci, susține Târziu, alegătorii au transmis un mesaj clar despre tipul de lider pe care îl doresc la conducerea statului.

„Eu am avertizat, dar nu am fost ascultat, am fost chiar luat peste picior inclusiv de către el (de George Simion – n.r.), am avertizat că în 24 noiembrie 2024, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, românii au dat un semnal despre ce preşedinte ar vrea: un preşedinte mai matur, un preşedinte mai aşezat, mai ponderat, cu vorba mai măsurată, cu o altfel de abordare a realităţilor, aşa cum li s-a părut că este domnul Călin Georgescu. Or tu să vii cu un candidat care este la polul opus faţă de Călin Georgescu înseamnă că tu nu vrei, de fapt, să asculţi vocea poporului despre care ai pretins că ai auzit-o şi că ai înţeles ce ţi-a vorbit. Asta a însemnat stabilirea candidaturii lu George Simion în răspăr cu realitatea şi în răspăr cu tot ceea ce se putea vedea cu ochiul de către orice observator al vieţii politice româneşti”, a completat Târziu.

Claudiu Tarziu, AUR
SURSA FOTO: Facebook, Claudiu Târziu

Fostul lider AUR a lansat și alte critici pentru George Simion

Mai mult, Claudiu Târziu este de părere că George Simion ar fi unul dintre politicienii care au contribuit la adâncirea diviziunii existente în societatea românească. El susține că societatea s-a împărțit în două tabere majore: una suveranistă și una pro-europeană, aflate pe poziții ireconciliabile.

Târziu susține că în campania electorală s-a manifestat o luptă între aceste două grupuri, fiecare apelând la stimularea fricii în rândul electoratului. El afirmă că tabăra opusă suveraniștilor a fost, de la început, mai numeroasă, iar pentru a contracara acest dezavantaj, ar fi fost necesar un candidat capabil să inspire unitate și să atragă voturi dincolo de nucleul electoral propriu.

În acest context, fostul co-fondator al AUR afirmă că desemnarea lui George Simion ca și candidat prezidențial a fost nepotrivită, întrucât acesta ar fi fost perceput ca unul dintre principalii responsabili pentru polarizarea societății. Târziu susține că Simion nu a oferit niciun moment impresia că ar putea unifica societatea și, în consecință, nu avea șanse reale de câștig.

„Care era contextul? Unul extrem de exploziv. S-au format două tabere într-o luptă acerbă, pe poziţii ireconciliabile care au instrumentat frica şi era clar că tabăra mai mare va câştiga, iar tabăra mai mare a fost, de la început, cea împotriva suveraniştilor. Ca să poţi să depăşeşti acest handicap, trebuia să ai un candidat care să dea senzaţia că uneşte şi care să poată să atragă voturi din afara bazinului propriu. Or tu îl trimiţi la luptă pe George Simion care a determinat această falie, care a împărţit lumea românească. Nu avea cum să câştige. Acuma degeaba se spune că s-a furat. Nu s-au furat un milion de voturi! Păi, dacă am crede aşa ceva, înseamnă că nu mai avem nicio şansă cu această ţară şi înseamnă că noi ne expunem şi iarăşi, după anularea alegerilor de anul trecut, faţă de străini, că sunt prieteni sau adversari, ne expunem în mod inconştient”, a susținut Claudiu Târziu.

Târziu a vorbit și despre acuzațiile privind fraudarea alegerilor

În ceea ce privește acuzațiile privind fraudarea alegerilor, Claudiu Târziu respinge ideea unei fraude masive care să fi modificat semnificativ rezultatul scrutinului. El afirmă că, prin simplul fapt că George Simion a acceptat să participe la alegeri, a recunoscut implicit că procesul electoral este valid. De asemenea, Târziu susține că liderul AUR ar fi trebuit să solicite renumărarea voturilor imediat dacă ar fi avut dubii privind rezultatele.

Târziu declară că George Simion s-a retras inițial după alegeri pentru a reflecta, iar ulterior, influențat de reacțiile din mediul online, a ales să conteste alegerile. El subliniază că Simion se bazează în mod excesiv pe reacțiile din rețelele sociale, ceea ce afectează capacitatea de analiză strategică. Potrivit fostului lider AUR, în conducerea partidului au existat discuții privind pericolul de a folosi exclusiv mediul online ca barometru politic, în condițiile în care o mare parte a populației nu este activă pe aceste platforme.

„Lucrează empiric, noi am avut dezbateri în conducerea partidului în care i-am atras atenţia că nu este singurul barometru după care putem să ne luăm. Da, sigur, e important să vezi  reacţiile online, dar ştim că acolo există o categorie de public, dar sunt atâţia oameni care nu au de a face cu mediul online care pot pune presiune altfel asupra politicienilor”, a conchis Târziu.

În analiza sa, Claudiu Târziu afirmă că un alt candidat, care să se apropie de profilul lui Călin Georgescu și care să nu fi înregistrat o înfrângere electorală anterior, ar fi avut șanse mai mari împotriva lui Nicușor Dan. Printre persoanele care, în opinia sa, ar fi putut juca un rol de unificare și care nu au fost luate în considerare de AUR se numără Dan Dungaciu, Gheorghe Piperea și Dan Puric.