Coaja țepoasă a fructului litchi poate fi un factor de descurajare pentru unele animale, dar pentru oamenii care doresc să-l spargă, este un deliciu exotic.

Dar dacă sunt consumate prea devreme, în special de cineva care a sărit peste o masă sau de către un copil într-o stare de malnutriție, acest fruct dulce poate fi toxic și uneori fatal, după cum a arătat recent o boală misterioasă care a afectat orașul Muzaffarpur din India – cea mai mare regiune producătoare de litchi.

În fiecare an, sute de copii din India sunt spitalizați cu febră și convulsii. Un raport recent a arătat că acestea se datorează, probabil, toxinelor provenind de la litchi insuficient coapte, relatează CNN.

Fructe și legume care ne pot otrăvi

Cunoscută în Africa, America de Sud și părți ale Asiei, maniocul este a treia sursă importantă de calorii din aceste regiuni după porumb și orez. Cunoscută și sub numele de yucca, este o legumă rădăcinoasă care este delicioasă prăjită, fiartă sau coaptă, folosindu-se și sub formă de amidon.

De asemenea, din ea se obține făina de manioc. Dar yucca poate fi otrăvitoare dacă nu este procesată corespunzător. Planta conține cianura de hidrogen și face obiectul unor reglementări stricte cu privire la prelucrare și producție pentru a diminua concentrațiile acestei otrăvuri.

Conține multe toxine

Fructul-stea (starfruit) conține toxine care prezintă un risc semnificativ pentru persoanele cu afecțiuni renale. Acesta este folosit ca un remediu pe bază de plante pentru o serie de afecțiuni în anumite zone ale tropicelor, dar, dacă este consumat de cineva cu afecțiuni renale, poate fi fatal.

Starfruit conține toxine care afectează creierul și pot provoca tulburări neurologice, spune Fundația Națională a Rinichilor din SUA. Acestea sunt procesate și eliminate la persoanele cu rinichi sănătoși, dar persoanele cu afecțiuni renale cronice nu pot metaboliza toxinele din fructe, putând să apară îmbolnăviri grave sau chiar deces.

Ciuperca fatală a trestiei de zahăr este unul dintre factorii de îmbolnăvire în anumite regiuni ale lumii. Consumul trestiei de zahăr în sine nu este dăunător, dar dacă aceasta prinde mucegai și nu este folosită în timp util, apare riscul de otrăvire din cauza unei ciuperci comune care crește pe plantă când este depozitată pentru mai multe luni.