‘Pe parcursul anului 2013 vom lansa o serie de măsuri care să ne asigure că după 2014, când se va liberaliza piaţa funciară pentru persoanele fizice străine, că terenurile agricole vor rămâne în agricultură. Acesta este obiectivul principal, iar măsurile vor fi convenite de comun acord cu toţi cetăţenii acestei ţări şi cu persoanele care participă la aceste dezbateri’, a spus Constantin.

Şeful MADR a subliniat că ADS poate juca un rol extrem de important după 2014 pe această piaţă respectiv să avizeze fiecare tranzacţie de terenuri agricole care se realizează în România.

Daniel Constantin declara, în urmă cu două zile, pentru AGERPRES, că Agenţia Domeniilor Statului (ADS) îşi va schimba foarte mult activitatea în perioada următoare şi că, pe parcursul anului 2013, se va dezbate public ce vom face cu vânzarea terenurilor agricole după 2014, ‘chestiune în care ADS va juca un rol destul de important’.

‘Ne vom lua după modelul francez, unde există o agenţie care vizează tot ceea ce înseamnă transfer de teren agricol între agenţii economici, între persoane fizice, atât în interiorul Franţei cât şi pe piaţa unică. ADS va trebuie să preia o parte din astfel de activităţi, deşi ne gândim chiar la un rol extins al ADS, în procesul de comasare a trenurilor agricole. Vom veni cu dezbaterea publică pe zona aceasta’, a spus Constantin.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a participat joi, la Boldeşti-Scăieni, în judeţul Prahova, la inaugurarea unei fabrici moderne de procesare a laptelui, în incinta fermei Ecoferm, ce aparţine grupului Cris-Tim.

SURSA: Agerpres