Premierul miliardar ceh, Andrej Babis, a acuzat sâmbătă Parlamentul European (PE) de „ingerinţă” în afacerile interne ale ţării sale după o rezoluţie adoptată cu o zi înainte îndemnând la introducerea unor mecanisme pentru a preveni conflictul de interese legat de fondurile UE, notează AFP.

Andrej Babis a făcut avere înfiinţând grupul Agrofert (industrie alimentară, produse chimice, media). După ce a ajuns la putere, a transferat-o unor fonduri în 2017, dar datele din registrele beneficiarilor efectivi arată că el continuă să strângă beneficiile grupului.

Premierul, care neagă cel mai mic act condamnabil, este suspectat că a profitat de fondurile europene destinate IMM-urilor retrăgând din Agrofert complexul hotelier şi agricol „Cuib de barză” din apropiere de Praga, în 2007, cu patru ani înainte de a intra în politică.

Mai mulţi eurodeputaţi s-au aflat în misiune în Cehia pentru anchetarea unui presupus conflict de interese al premierului Babis

Sâmbătă, Andrej Babis a declarat că eurodeputaţii „au inspirat luarea de măsuri în cadrul procedurilor penale specifice pe teritoriul ceh, fără cunoştinţe sau dovezi specifice”. „Aceasta poate fi percepută ca o dovadă de presiune politică şi mediatică asupra sistemului juridic ceh şi de ingerinţă în afacerile interne”, a declarat Andrej Babis într-un comunicat dat publicităţii de agenţia de presă CTK.

Parlamentul European a mai condamnat vineri utilizarea unor „afirmaţii defăimătoare şi pline de ură” de către Babis la adresa eurodeputaţilor aflaţi în misiune în ţara sa pentru a ancheta asupra unui presupus conflict de interese în ce-l priveşte.

Preşedinta acestei comisii parlamentare, germana Monika Hohlmeier (PPE, dreapta), în fruntea unei delegaţii de şase persoane care a vizitat Cehia în februarie, denunţase, joi, în timpul dezbaterilor din PE, „presiunile enorme” suportate în cursul acestei misiuni, notează Agerpres.

La acea dată, Babis a spus despre Monika Hohlmeier că este „un pic dezechilibrată” şi i-a numit „informatori şi trădători” pe cei doi membri cehi ai misiunii PE.

Guvernul minoritar condus de Babis şi format din mişcarea sa populistă, ANO, şi Partidul Social-Democrat (CSSD) este la putere în Cehia din iunie 2018, susţinut şi de comunişti.