Magistrații cehi au înaintat Parchetului European dosarul de conflict de interese al premierului Andrej Babiš, acesta afirmând despre instituția condusă de Laura Codruța Kovesi că este „un nou bici” care poate fi folosit împotriva sa, transmite Euractiv.

Declarațiile lui Babiš au venit după ce Parchetul General al Cehiei a confirmat informațiile apărute la începutul lunii iunie potrivit cărora dosarul a fost declinat către Parchetul European condus de Kovesi în calitate de procuror-șef al UE

Premierul ceh a mai declarat de asemenea că Parchetul European „este o altă instituție care să se amestece în treburile interne ale Cehiei” care „cedează treptat tot mai multe prerogative” Bruxelles-ului.

Parchetul European, care și-a început activitatea pe 1 iunie, va investiga infracțiunile financiare grave ce țin de bugetul UE și fondurile europene și a acceptat deja 12 dosare din Cehia, inclusiv pe cel al lui Babiš, potrivit jurnaliștilor de la iROZHLAS.

Babiš este acuzat de conflict de interese, acuzație confirmată recent de auditorii Comisiei Europene.

Potrivit raportului redactat de auditorii Comisiei, Babiš a controlat în continuare conglomeratul agricol Agrofert care a primit fonduri europene în valoare de milioane de euro în timpul mandatului său, chiar dacă acesta a transferat nominal proprietatea asupra sa către două fonduri fiduciare în 2017.

Cehia a fost una dintre primele state UE care s-au alăturat proiectului de înființare a Parchetului European.

Conflictul de interese al premierului ceh Andrej Babis

Un procuror ceh a anunțat joi că dosarul de conflict de interese al premierului Andrej Babiš a fost înaintat Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, relatează Euractiv. Parchetul European condus de Kovesi și-a început activitatea pe 1 iunie, acesta fiind însărcinat cu identificarea deturnărilor de fonduri europene și a altor infracțiuni financiare.

„În legătură cu întrebarea dumneavoastră, formulare de raportare cu privire la două probleme au fost trimise nou-înființatului Parchet European”, a răspuns procurorul ceh Boris Havel unei solicitări a AFP, fără a oferi mai multe detalii.

Comisia Europeană a afirmat într-un raport de audit publicat în luna aprilie că Andrej Babiš s-a aflat în conflict de interese din cauza exercitării simultane a funcției de prim-ministru și deținerii holdingului Agrofert.

Babiš, a cincea cea mai bogată persoană din Cehia, a respins vehement acuzațiile și a insistat că a transferat Agrofert către două fonduri în februarie 2017 când era ministru de finanțe al Cehiei.

Însă documente disponibile public arată că acesta încă era proprietarul de facto al Agrofert.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin