Reacțiile după moartea Reginei Elisabeta a II-a continuă. Donald Trump și soția sa Melania au transmis un mesaj oficial. Cei doi susțin că au avut cu aceasta o prietenie generoasă și totodată au descris-o ca fiind un om înțelept, cu un simț al umorului minunat.

„Melania şi cu mine ne vom preţui mereu timpul alături de regina şi nu vom uita niciodată prietenia generoasă a Majestăţii Sale, marea înţelepciune şi minunatul simţ al umorului. Ce mare doamnă şi frumoasă a fost. Nu era nimeni ca ea!

Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre marele popor al Regatului Unit, care îi onorează viaţa şi serviciul excepţional pentru oameni. Fie ca Dumnezeu să o binecuvânteze pe regina, să domnească pentru totdeauna în inimile noastre şi să-i aibă în grijă pe ea şi pe prinţul Phillip”, a afirmat Trump.

Reacția Casei Albe după moartea Reginei Elisabeta a II-a

O reacție a venit și din partea Casei Albe. Joe Biden și Jill Biden susțin că Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh.

Totodată, în mesajul publicat cei doi vorbesc despre legătura personală pe care aceasta a avut-o cu poporul ei, dar și demnitatea pe care și-a păstrat-o ani de zile și modalitatea în care și-a dedicat întreaga viață slujbei sale.

„Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezență stabilizatoare și o sursă de confort și mândrie pentru generații de britanici, inclusiv pentru mulți dintre cei care nu și-au cunoscut țara fără ea. O admirație durabilă pentru Regina Elisabeta a II-a a unit oamenii din întregul Commonwealth. Cele șapte decenii ale domniei sale istorice au fost martorele unei epoci de progres uman fără precedent și ale unui progres al demnității umane.

Ea a fost primul monarh britanic cu care oamenii din întreaga lume au putut simți o legătură personală și imediată – fie că au auzit-o la radio când era o tânără prințesă vorbindu-le copiilor din Regatul Unit, fie că s-au adunat în jurul televizoarelor pentru încoronarea ei, fie că au urmărit pe telefon ultimul ei discurs de Crăciun sau Jubileul de platină. Iar ea, la rândul ei, și-a dedicat întreaga viață în slujba lor”, se arată în mesajul lui Jill și Joe Biden, postat pe site-ul oficial al Casei Albe, după decesul Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii.

Casa Albă mai vorbește și despre susținerea pe care Regina Elisabeta a avut-o din partea soțului ei, prințul consort Phillip, timp de 73 de ani.

„Susținută de iubitul ei prinț Philip timp de 73 de ani, regina Elisabeta a II-a a condus întotdeauna cu grație, cu un angajament de nezdruncinat față de datorie și cu puterea incomparabilă a exemplului ei. Ea a îndurat pericolele și privațiunile unui război mondial alături de poporul britanic și i-a mobilizat în timpul devastării unei pandemii globale pentru a privi spre zile mai bune.

Prin dedicarea sa față de patronatele și organizațiile caritabile pe care le patronează, a sprijinit cauze care au ridicat oamenii și au extins oportunitățile. Manifestând prietenie și respect față de națiunile nou-independente din întreaga lume, ea a înălțat cauza libertății și a încurajat legături durabile care au contribuit la consolidarea Commonwealth-ului, pe care l-a iubit atât de mult, într-o comunitate care să promoveze pacea și valorile comune.

Regina Elisabeta a II-a a fost o femeie de stat de o demnitate și o constanță de neegalat, care a aprofundat alianța fundamentală dintre Regatul Unit și Statele Unite. Ea a contribuit la a face ca relația noastră să fie specială”, se mai arată în mesaj.

Joe Biden, despre prima întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a

Menționăm faptul că Joe Biden a întâlnit-o pentru prima oară pe Regina Elisabeta în 1982, călătorind în Marea Britanie ca parte a unei delegații a Senatului. Totodată, liderul american și-a amintit și mesajul Reginei, după zilele întunecate din 11 septembrie 2001.

„Am fost onorați că ne-a oferit ospitalitatea sa în iunie 2021, în timpul primei noastre călătorii peste hotare în calitate de președinte și de primă doamnă, unde ne-a fermecat cu spiritul său, ne-a emoționat cu bunătatea sa și ne-a împărtășit cu generozitate înțelepciunea sa.

În total, ea s-a întâlnit cu 14 președinți americani. Ea i-a ajutat pe americani să comemoreze atât aniversarea fondării Jamestown, cât și bicentenarul independenței noastre. Și a fost solidară cu Statele Unite în cele mai întunecate zile de după 11 septembrie 2001, când ne-a reamintit în mod emoționant că „Durerea este prețul pe care îl plătim pentru iubire””, spune Joe Biden.

O altă reacție a venit din partea președintelui Consiliului European Charles Michel. Oficialul a deplâns decesul reginei Elizabeth a II-a. Totodată, el a mai subliniat faptul că aceasta nu a eșuat niciodată atunci când a vrut să demonstreze importanța valorilor într-o lume modernă.

„Gândurile noastre se îndreaptă acum către familia regală şi către toţi cei care o plâng pe regina Elizabeth a II-a în Marea Britanie şi în întreaga lume. Cândva numită Elizabeth cea statornică, ea nu a eşuat niciodată să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă prin serviciul şi angajamentul ei”, a scris Michel pe Twitter.

Mircea Geoană, despre modul în care Regina Elisabeta și-a dedicat viața poporului său

Și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis un mesaj după vestea tragică privind moartea Reginei Elisabeta a II-a. Oficialul NATO spune că de acum, lumea va fi mult mai săracă fără ea.

El a vorbit și despre viața pe care aceasta a dedicat-o poporului și patriei sale și totodată, adaugă că Regina Elisabeta a lăsat în urmă o moștenire fără pereche și va rămâne un model greu de egalat.

„Lumea va fi un loc mai trist și mai sărac fără Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și a Irlandei de Nord. O viață dedicată poporului și patriei sale.

În urma sa, lasă o moștenire fără pereche și va rămâne un model greu de egalat. Gândurile noastre se îndreaptă către Familia Regală și către toți cetățenii Commonwealth-ului. Rest in peace, Your Majesty!”, a scris joi seara, pe Facebook, Mircea Geoană.