În cadrul mesei rotunde organizate de revista Capital pe tema provocărilor din piața construcțiilor în 2025, arhitecți, antreprenori și decidenți politici au dezbătut nevoia acută de reglementări, forță de muncă calificată și soluții instituționale. George Partnoi a evidențiat presiunea asupra arhitecților și slaba pregătire a funcționarilor, în timp ce Cristian Stancu a vorbit despre efectele directe ale fiscalității și instabilității politice asupra firmelor din domeniu.

Piața construcțiilor din România traversează o perioadă în care reglementările, lipsa de forță de muncă și deficitul de calitate devin teme centrale. Prezent la masa rotundă organizată de revista Capital, arhitectul George Partnoi a pledat pentru reglementări clare care să profesionalizeze domeniul, nu să-l sufoce. „Reglementările dezvoltatorilor le consider, într-o formă sau alta, ca fiind benefice. Dacă se creează într-un cadru de bună intenție, acești dezvoltatori devin la un moment dat personal calificat, ei se autoeducă, văzând că nu oricine poate să facă o dezvoltare rezidențială”, punctează acesta.

Pericol iminent pe piața contrucțiilor

Partnoi a relatat și despre presiunile directe exercitate asupra arhitecților, în lipsa unui cadru legislativ protector. În opinia sa, reglementările au un rol pozitiv. „La final, se ia de pe noi presiunea realizării recepției sau realizarea acelui referat de recepție. Asupra mea, ca arhitect, au fost făcute presiuni când nu voiam să dau recepția. Iar atunci nu aveam altă soluție decât să las proiectul unui alt arhitect care voia să facă această concesie. În momentul în care există acest cadru legislativ, oamenii sau dezvoltatorii practic se autoeducă.”

Acesta a explicat și de ce este necesar ca organismele de certificare să fie imparțiale. „Atâta timp cât persoanele care o să certifice calitatea execuției construcției respective or să fie plătite de beneficiar, beneficiarul o să aibă tot timpul pârghiile ca să constrângă ca acele referate să fie pozitive. Chiar cu riscuri penale sau de altă natură”, a punctat George Partnoi, arhitect partener la Unio Architects.

Nu în ultimul rând, arhitectul a propus ca funcționarii care emit avize și autorizații să aibă un nivel mai ridicat de pregătire: „Personalul care eliberează avizele și autorizațiile ar trebui să aibă un grad mai ridicat de educare și implicit de cunoaștere. Poate ar ajuta o bună utilizare a fondurilor europene pe această temă.”

Pași spre dezvoltare

Cristian Stancu, antreprenor în construcții, a ridicat ȋn cadrul evenimentului Capital o altă problemă majoră: lipsa forței de muncă și efectele eliminării facilităților fiscale în domeniu. „Legat de forța de muncă și toate celelalte componente, mediul privat este chemat să plătească pentru ca să aibă. Dacă vrei un specialist nu poți să-i spui: «Îți plătesc un minim și vino, ca să am calitate». Va trebui să plătești. Și așa merg lucrurile în economia reală”, a precizat Stancu, care este administratorul dezvoltatorului imobiliar MRS Residence.

Antreprenorul a evidențiat însă și o oportunitate de relansare a pieței: „Este o bucurie că, în sfârșit, s-a terminat ciclul electoral, după un an și jumătate. Economia chiar a suferit de atâta ciclu electoral. În sfârșit, actorii politici sunt puși la masă să discute soluții, să finanțeze lucrările deja contractate. Fie că sunt din «Anghel Saligny» sau din alte programe. Pentru că și firmele și-au făcut o planificare. Și, până la urmă, asta înseamnă dezvoltarea României.”

Întreg evenimentul poate fi vizionat aici.