Conducerea Direcţiei de Sănătate şi Securitate britanică (HSE) a avertizat vineri că ar putea să nu aprobe conceptele noilor reactoare nucleare ale grupurilor franceze EDF şi Areva şi al celui american Westinghouse, dacă nu răspund rezervelor sale, transmite AFP.

Această direcţie, responsabilă cu securitatea industriei nucleare în Marea Britanie, a explicat într-un raport de etapă că şi-a exprimat „îngrijorări importante” cu privire la două concepte care i-au fost supuse: EPR, al grupurilor franceze Areva şi EDF, şi reactorul AP1000 al Westinghouse (filială a grupului japonez Toshiba).

Autoritatea de siguranţă a precizat că continuă să creadă că cele două concepte „ar putea fi potrivite” pentru construirea noilor centrale nucleare din Marea Britanie. Ea a avertizat însă că în cele două cazuri, cei care le-au conceput mai au „încă multă treabă de făcut pentru a răspunde întrebărilor noastre şi pentru a-şi prezenta dosarul în mod adecvat în materie de securitate, în privinţa a numeroase aspecte tehnice”. Procesul de evaluare a celor două concepte de reactoare nu ar trebui să fie încheiat mai devreme de 2011.

„Este normal ca probleme să fie ridicate înainte de certificarea definitivă şi începerea construcţiei unui nou reactor. Aceste schimburi fac parte integrantă dintr-un proces transparent”, a reacţionat grupul Areva într-un comunicat.

Autorităţile de securitate nucleară britanică, franceză şi finlandeză au emis importante rezerve cu privire la sistemul de control al EPR, într-o declaraţie comună dată publicităţii la începutul lui noiembrie.

„Autorităţile britanice au calificat drept constructive răspunsurile furnizate de Areva şi EDF în ceea ce priveşte sistemul de control-comandă. Ele apreciază că propunerile formulate sunt satisfăcătoare. A fost deci depăşită o etapă majoră”, a estimat Areva.

Guvernul britanic a decis la începutul lui 2008 să relanseze construcţia de centrale nucleare în Marea Britanie, pentru a înlocui parcul de reactoare vechi şi a asigura securitatea aprovizionării cu energie a ţării.

Mai multe grupuri şi-au depus candidatura pentru construirea de noi centrale, între care EDF (aliatul societăţii britanice Centrica), cele germane EON şi RWE, precum şi un consorţiu format de GDF Suez, compania spaniolă Iberdrola şi cea britanică Scottish and Southern Energy.

Guvernul preconizează că prima centrală britanică de nouă generaţie va intra în funcţiune în 2017.

SURSA: Mediafax