Agenţia ONU joaca un rol central în eforturile globale de prevenire a răspândirii armelor nucleare. Printre alte sarcini sensibile din punct de vedere politic figurează investigarea activităţilor nucleare controversate ale Iranului.

La sfârşitul anului trecut, hackerii anti-israelieni au postat date online de la unul din serverele AIEA, dar agenţia ONU a declarat că nu există printre acestea informaţii sensibile cu privire la inspecţiile sale nucleare.

AIEA a anunţat marţi că unele computere ale Agenţiei a fost infectate cu ‘malware’ pe parcursul ultimilor luni, fără însă a oferi detalii cu privire la originea atacului informatic.

Computerele afectate erau situate în zona comună a Agenţiei la sediul său din capitala Austriei, cunoscut sub numele de Viena International Centre (VIC).

‘Datele de la un număr USB drives de la VIC se crede că au fost compromise’, a afirmat Serge Gas, directorul pentru informaţii publice al AIEA. ‘Secretariatul AIEA nu crede că dispozitivele USB au fost infectate sau că ar putea răspândi mai departe ‘malware’. Nu există date în reţeaua AIEA care să fi fost afectate’, a mai spus el, indicând că au fost luate toate măsurile necesare pentru rezolvarea acestei situaţii.

Anul trecut s-a înregistrat o creştere a atacurilor informatice, de care au fost suspectaţi hackerii iranieni, pe fondul impasului în dialogul dintre Iran şi Occident cu privire la programul nuclear Iranian

Sursa: Agerpres