Managerii Entreprise Investors apreciaza ca valoarea firmelor a crescut prea mult, diminuand profitabilitatea plasamentelor

Pasii pe care Romania i-a facut pe drumul integrarii atrag capitalul strain, dar ridica si gradul de risc al investitiilor, spun reprezentantii fondurilor de private equity.




“Pretul activelor va creste repede dupa aderare. Deja valoarea companiilor a crescut destul de mult si se apropie de cea din Vest”, apreciaza Robert Faris, presedintele si directorul general al fondului de investitii american Entreprise Investors. “Companiile sunt de multe ori supraevaluate”, crede acesta. “Multe au datorii semnificative si exista riscul ca in cazul in care ai platit un pret prea mare sa nu mai ai resurse pentru a plati datoriile. Pe de alta parte, nu mai poti asigura profitabilitatea pe care investitorii o asteapta de la tine”.


Entreprise Investors a avut o intalnire cu circa 30 de investitori institutionali saptamana trecuta, la Bucuresti, pentru a analiza posibilitatile de extindere a prezentei pe piata romaneasca.
Firma de private equity va ridica un nou fond pentru Europa Centrala si de Est, capitalul urmand sa fie investit in Polonia, Croatia, Ucraina si Romania. “Cred ca vom strange aproximativ 600 de milioane de euro, pana in toamna”, apreciaza Jacek Siwicki, managing partner al firmei. In cazul in care oportunitatile de investitii vor fi semnificative, managerii Entreprise Investors spun ca este posibil ca pana la jumatate din banii investitorilor sa fie plasati pe piata romaneasca.


“Ne uitam catre IT, retail sau constructii. Cred ca si sectorul financiar romanesc prezinta cateva oportunitati de valorificat”, apreciaza Faris. Managerii fondului si-au propus sa aloce intre 15 si 25 de milioane de euro pentru fiecare investitie, “prin urmare, daca privim din perspectiva pietei romanesti, ne uitam dupa companii de o marime apreciabila”, subliniaza Siwicki.
Ce pare mai atractiv pentru Entreprise Investors: sa se asocieze cu un investitor local intr-o afacere sau sa cumpere afaceri cu totul? “In opinia mea, e mult mai interesant sa te asociezi cu antreprenori locali. Sa fie onesti si sa continue sa managerieze afacerea”, spune presedintele companiei.


De asemenea, fondul de investitii cauta manageri romani tineri, care sa le reprezinte interesele pe plan local si sa conduca afacerile in care fondul isi plaseaza banii. “Am purtat discutii cu cativa tineri care au lucrat in diverse companii mari din strainatate si care vor acum sa se intoarca acasa, unde au intuit oportunitati de a-si pune in valoare calitatile. In aceasta situatie au fost doi cetateni americani si un canadian, care, de fapt, sunt romani”, spune Cristian Nacu, vicepresedinte si director general pentru Romania al Entreprise Investors.


Exact unde anume vor merge banii stransi pana in toamna de fondul de investitii? Managerii acestuia se feresc sa dea si cel mai mic indiciu. Secretul plasamentelor e tinut sub “sapte lacate” de teama unor contraoferte, care fie cresc pretul semnificativ, fie sunt preferate in fata ofertei initiale. “Dupa ce BNP Paribas a achizitionat anul trecut o companie pe care o credeam a noastra (Credisson – n.r.), nu mai vrem sa facem nici un fel de comentariu public pe tema plasamentelor”, spune Nacu. “Daca noi anuntam ca suntem interesati sau macar ca purtam discutii ori ca ne uitam la o anumita companie, poate fi un indiciu clar si pentru altii ca acea afacere e atractiva pentru investitii”, intareste Robert Faris.


O afacere pe care Entreprise Investors ar fi vrut sa o aiba in Romania, dar n-a fost sa fie? “Terapia a avut o evolutie extrem de interesanta. La inceput, nu parea o investitie atractiva, dar s-a dovedit a fi una extrem de profitabila pana la urma”, spune presedintele companiei, care subliniaza ca Entreprise Investors are experienta in administrarea investitiilor in domeniul productiei si distributiei de medicamente, in Polonia.


ENTREPRISE INVESTORS

• Administreaza cinci fonduri de investitii cu un capital cumulat de peste 1,1 miliarde de euro si este cea mai mare firma de capital privat din Europa Centrala si de Est. Acestea au investit peste 850 milioane de euro in aproape 100 de companii din regiune.

• Anul trecut, a achizitionat retailerul Artima, o afacere dezvoltata de omul de afaceri Florentin Banu, si fondul de investitii SEAF Trans -Balkan Romania Fund. Valoarea tranzactiei a fost de 17 milioane de euro.


• Compania a mai achizitionat circa 22,5% din actiunile companiei Siveco Romania, pentru aproximativ 8 milioane de euro.


• In primavara anului 2005, un consortiu de investitori financiari care includea si fondurile administrate de Enterprise Investors a vandut participatia de circa 23% la Orange Romania catre France Telecom, actionarul majoritar al operatorului de telefonie mobila Orange. Valoarea totala a tranzactiei a fost de 523 milioane dolari, iar Enterprise Investors a obtinut de patru ori suma investita.