'Companiile energetice care şi-au publicat rezultatele preliminare pe 2013 pot aduce investitorilor câştiguri de peste 20%, atât prin potenţialul de creştere a cotaţiilor acţiunilor pe bursă conform consensului Reuters, cât şi prin randamentul dividendului aferent profiturilor pe 2013', potrivit analizei citate.

Cele mai mari câştiguri anuale le-ar putea aduce Nuclearelectrica (SNN) şi Transgaz (TGN), de circa 35%, mai spune documentul.

'Deşi Nuclearelectrica (SNN) a reuşit cel mai mare profit net din istoria companiei, de 456 milioane lei, în contextul liberalizării pieţei energiei, acţiunile au suferit cea mai mare scădere de la începutul anului de la BVB, de aproape 20%. Astfel, pe lângă dividendul ce ar putea genera un randament brut de 14,8%, acţiunile Nuclearelectrica ar putea avansa cu 22,2% faţă de cotaţia din prezent, conform preţului-ţintă estimat de analiştii Tradeville (11 lei/ acţiune), ceea ce înseamnă un câştig agregat de 37%. Consensul Reuters pentru Nuclearelectrica este de 14 lei/acţiune', se mai arată în analiză.

În cazul Transgaz (TGN), în ciuda unui provizion de 110 milioane lei constituit pentru eşecul proiectului Nabucco, compania a reuşit să obţină un profit net semnificativ peste cel programat, profit care, distribuit în proporţie de 85% conform legii, ar aduce investitorilor un randament brut de 12,6%. Pe lângă această, acţiunile companiei au un potenţial de creştere de 22,3% în următoarele 12 luni, potrivit Reuters. Prin urmare, Transgaz ar putea genera un randament anual cumulat de 35%, mai spun brokerii.

De asemenea, OMV Petrom (SNP) şi Transelectrica (TEL) ar putea genera investitorilor randamente agregate de 20%-25%. OMV Petrom a reuşit cel mai mare profit realizat vreodată de vreo companie din România, de circa 1,1 miliarde euro, în creştere cu 22% faţă de 2012, iar Transelectrica a obţinut un rezultat net în urcare cu 370%. Astfel, pe baza unui dividend brut estimat la 0,03 lei/ acţiune pentru OMV Petrom, respectiv la 1,87 lei/ acţiune pentru Transelectrica, randamentul dividendului ar fi de 6,6%, respectiv de 11,7%. În plus, investitorii ar putea câştiga 18% din avansul cotaţiei OMV Petrom şi 8,1% din creşterea acţiunilor Transelectrica, conform preţurilor-ţintă Reuters, de 0,54 lei la SNP, respectiv de 17,28 lei la TEL.

'La o privire de ansamblu asupra principalelor companii româneşti care şi-au raportat până acum rezultatele pentru anul trecut, aspectul esenţial este că majoritatea vor putea distribui sume generoase către acţionari, sub formă de dividende. Mulţumită modelelor de business stabile, încă bazate pe tarife reglementate în creştere în 2013, anumite companii de stat, cum ar fi Transelectrica şi Nuclearelectrica, au raportat cele mai mari profituri de după criză. Adăugând faptul că acestor companii le este impus prin lege să plătească aproximativ 85% din profit că dividend, ne aşteptăm la randamente ale dividendelor de peste 10%, adică duble sau chiar triple faţă de dobânzile bancare pentru depozitele în lei', arată Georgiana Androne, analist financiar Tradeville.

Un câştig anual brut de peste 20% ar putea aduce şi plasamentul în Fondul Proprietatea (FP), din trei direcţii: randamentul dividendului de 0,04-0,05 lei/ acţiune (5%-6%), reducerea valorii nominale cu 0,05 lei (6%) şi potenţialul de creştere conform Reuters (9,8%).

Deşi a anunţat un profit net în scădere cu 33%, SIF Moldova (SIF2) ar putea plăti un dividend (estimat la 0,123 lei de analiştii Tradeville) care să genereze un randament brut de 8,7% faţă de preţul actual, iar potenţialul de creştere în următoarele 12 luni este de 7,7% (1,53 lei /acţiune, consensul Reuters).

Un spaţiu semnificativ de creştere conform Reuters prezintă acţiunile VISA, de 12,7%, până la 256 dolari/ acţiune, la care se adaugă un randament brut al dividendului de 1,6%, se mai arată în raport.

În ciuda faptului că a afişat un profit în scădere cu 10%, de aproape 190 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) ar putea distribui 50% din acesta, ceea ce ar aduce investitorilor un randament brut de 13%-14%.

'O situaţie similară întâlnim şi în sectorul fondurilor de investiţii, unde SIF-urile, în ciuda unor scăderi ale rezultatului net faţă de 2012, vor rămâne buni plătitori de dividende, în tradiţia anilor trecuţi, oferind cel puţin 50-70% din profituri. Practic, dividendele acţiunilor blue-chip de pe piaţă locală reprezintă şi în 2014 o alternativă atractivă la plasamentele în sistemul bancar', conchide analistul Tradeville.

Un câştig agregat de circa 10%-11% ar putea aduce şi investiţia în titlurile Daimler (DAI) şi Antibiotice (ATB), compus dintr-un randament al dividendului de circa 3,3%-3,4% şi un potenţial de creştere de circa 6,7%-7,2%.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: