La studiu au participat 800 de companii dintre care 21% sunt companii mari sau foarte mari, 36% sunt companii medii iar 43% sunt companii mici și foarte mici.

„Alte concluzii ale studiului ne arată că firmele mari (mai mult de 300 de angajaţi), firmele din Bucureşti şi cele din industriile IT, telecom şi educaţie par cele mai înclinate să rămână în ‘work from home'”, se menţionează în comunicat.

Studiul arată că de la jumătatea lunii martie, piaţa muncii din România se află într-un proces continuu de adaptare la noile condiţii de lucru şi la respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-Cov-2.

„Mai mult de jumătate dintre companii aleg reîntoarcerea parţială la birouri. Companiile mari sunt cele mai înclinate să rămână în ‘work from home’.

Fie că este vorba de întoarcerea la birou pe bază de voluntariat sau cu un program în ture, prin care angajaţii merg prin rotaţie la birou, 53% dintre companiile întrebate au declarat că aleg varianta întoarcerii parţiale la birou pentru perioada următoare.

Peste 30% dintre companii rămân într-un program de lucru exclusiv de acasă, iar numai 15% se întorc complet, cu toţi angajaţii, în spaţiile de birouri rămase goale în perioada stării de urgenţă.”, susţin autorii sondajului.

Companiile mici vor reîntoarcerea completă

Studiul mai arată că reîntoarcerea completă la birou este dorită de către companiile mici și foarte mici. 20% dintre companiile din această categorie şi-au exprimat dorinţa de a reveni la birou, versus 13% în categoria companiilor medii. Sub 10% dintre companiile mari au precizat că vor renunţa complet la lucrul de acasă în favoarea reluării activităţii normale, din birouri.

Factorul care determină reîntoarcerea la birou este specificul firmei. Astfel,mare parte dintre companiile din IT (54%) şi Telecom (70%) rămân să lucreze integral de acasă. Industriile de Retail (72%), Banking (68%), Automotive (58%), Servicii (56%), Consultanţă (55%), FMCG (60%) şi chiar şi Pharma (71%) optează pentru o întoarcere parţială a angajaţilor la birouri.

 București, orașul cu cea mai mare dorință de a lucra de acasă

Potrivit studiul Bookster, se poate observa o înclinare mai puternică spre lucrul complet de acasă la companiile din Bucureşti (36%), în comparaţie cu restul zonelor ţării, unde doar 24% dintre companii au menţionat că rămân să lucreze cu toţi angajaţii de acasă în perioada următoare.

Peste 1.000 de companii din România au ales să ofere angajaţilor acces la serviciile de livrare şi recomandare personalizată de cărţi din biblioteca publică Bookster.