Grupul Electrica a raportat un profit net consolidat de 210 milioane lei, în primul semestru din acest an, în creştere de peste 26 de ori faţă de perioada similară din 2017, conform datelor financiare publicate marţi de companie.

Profitul obţinut la şase luni reprezintă 83% din profitul net consolidat bugetat pentru anul 2018.

„Este de remarcat îmbunătăţirea semnificativă a rezultatelor financiare înregistrate de Grupul Electrica în primele şase luni ale acestui an. Dacă în perioada similară a anului trecut resimţeam în principal efectele dezechilibrelor majore din piaţa de energie, în acest moment putem spune că măsurile adoptate s-au dovedit a fi eficiente până în prezent. Acestea pot fi de aşteptat să stabilizeze rezultatele companiei în viitor. Rezultatele primului semestru din 2018 sunt susţinute de investiţiile noastre în reţelele de distribuţie şi de îmbunătăţirea serviciilor în general, dar şi de eforturile de optimizare a proceselor, sistemelor de management şi direcţii strategice pe care intenţionăm să le urmăm în continuare”, a declarat Cătălin Stancu, director general Electrica S.A.

De asemenea, veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica în S1 2018 s-au ridicat la 2,728 miliarde de lei, în scădere cu 1,3% faţă de S1 2017. În perioada menţionată, costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au scăzut cu 17%, la 1,269 miliarde de lei în S1 2018, scădere care a fost cauzată, în principal, de faptul că prima parte a anului 2017 a fost afectată de evenimentele nefavorabile de pe piaţa de energie, ce au generat preţuri ale energiei electrice semnificativ mai mari comparativ cu S1 2018.

„Marja din energie s-a îmbunătăţit semnificativ, dată fiind corelarea preţurilor de vânzare cu preţurile de achiziţie. Marja a fost susţinută în continuare de implementarea politicilor de risc revizuite şi orientarea spre un echilibru între rentabilitate şi cota de piaţă. Pierderile înregistrate anul trecut pe piaţa reglementată au fost parţial compensate de marjele îmbunătăţite pentru segmentul reglementat în această perioadă”, precizează Electrica într-un comunicat remis AGERPRES.

 

De asemenea, EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) s-a cifrat la 477 milioane de lei, în creştere de peste două ori faţă de perioada similară a anului trecut, în principal ca efect net al veniturilor totale din exploatare şi evoluţiei costurilor energiei electrice, având o creştere netă de 226 milioane de lei sau 18%, dar şi al scăderii cu 20 milioane de lei sau 6%, la 297 milioane de lei, a cheltuielilor cu salariile şi beneficiile angajaţilor, ca urmare a măsurilor de optimizare a activităţii adoptate de către Grup.

Profitul operaţional (EBIT) al Grupului a totalizat, la şase luni, 261 de milioane de lei, faţă de numai 18 milioane de lei în S1 2017, ceea ce reprezintă o creştere cu 244 milioane lei şi reflectă creşterea amortizării cu 19 milioane de lei sau 10%, în principal ca rezultat al creşterii valorii investiţiilor puse în funcţiune, însă şi ca rezultat al reevaluării activelor realizată la 31 decembrie 2017.

În primul semestru 2018, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 8,8 TWh (în scădere cu 1,8% faţă de S1 2017) către un număr de aproximativ 3,7 milioane de utilizatori.

Modernizarea reţelelor la nivelul celor trei operatori de distribuţie din cadrul Grupului Electrica continuă să fie o prioritate pentru companie. Investiţiile planificate pentru anul 2018 sunt în valoare de aproximativ 900 milioane de lei.

Valoarea cumulată a investiţiilor realizate în 2017, 736 milioane de lei, a fost cu peste 30% mai mare faţă de 2016 şi mai mult decât dublă faţă de anul listării (de peste 2,4 ori). De menţionat este şi faptul că, în cei patru ani de la privatizare, Grupul Electrica a investit 2,16 miliarde de lei în infrastructura de distribuţie.

„Structura planului de investiţii vizează, ca şi până acum, lucrările de reabilitare şi modernizare a reţelelor de distribuţie, pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului. Un obiectiv important este scăderea duratei medii a întreruperilor neplanificate din reţea (SAIDI) cu minimum 30%, pentru următoarea perioadă de reglementare. În paralel cu procesul de modernizare a infrastructurii de distribuţie, continuă implementarea proiectelor de transformare şi optimizare a activităţilor din cadrul operatorilor de distribuţie din cadrul Grupului”, se arată în comunicat.

 

Valoarea investiţiilor puse în funcţiune în S1 2018 este cu peste 40% mai mare faţă de S1 2017, sprijinite prin reproiectarea proceselor de investiţii şi prin reorganizarea activităţilor de mentenanţă, eliberând personalul pentru activitatea de investiţii.

Similar cu segmentul de distribuţie, şi pe aria de furnizare a fost demarat un amplu proiect de optimizare a afacerii. Strategia Electrica este de a oferi stabilitate şi predictibilitate clienţilor, dar şi servicii cu valoare adăugată, spun reprezentanţii Electrica.

Activitatea de furnizare va răspunde în mod activ liberalizării totale a pieţei de furnizare, schimbând aşteptările clienţilor şi evoluţia tehnologică. În acest context, se intenţionează trecerea de la poziţia de vânzător de energie la cea de furnizor integrat de servicii, având o solidă orientare către client.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 17,70%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 43,06%, iar pe piaţa concurenţială Electrica Furnizare are o cotă de 9,77%, conform ultimului raport ANRE din aprilie 2018.

Electrica a urcat pe locul 9 în TOP 50 cele mai valoroase branduri româneşti, avansând o poziţie faţă de anul 2017. Totodată, Electrica a intrat în topul celor mai apreciate companii din România din punct de vedere al transparenţei, ca urmare a lansării Raportului de sustenabilitate.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord,  Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

La data de 30 iunie 2018, statul român prin Ministerul Energiei avea 48,7805% din acţiuni în Electrica, BERD – 6,9247%,
Bank of New York Mellon – 3,4909% şi alte persoane juridice – 35,5567% şi persoane fizice – 5,2472%.AGERPRES