Declarația lui Bogdan Gheorghiu

„În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roşia Montană în lista patrimoiului mondial UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în şedinţa din această vară a Comitetului patrimoniului mondial care va avea loc în China. Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, şi asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural naţional. Ţin să precizez că decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare şi consultare cu premierul României, dnul Ludovic Orban”, a transmis ministrul Culturii.

Semnalul de alarmă tras de Confederaţia Meridian

„În comunicatul din 11 iunie 2018, Confederaţia Meridian trăgea un semnal de alarmă avertizând autorităţile asupra faptului că înscrierea zăcământului de aur şi argint de la Roşia Montană în UNESCO afectează interesele economice şi strategice ale României şi că introducerea ‘pe sub mână’ a Roşiei Montane în UNESCO, fără nicio consideraţie faţă de interesele economice şi strategice ale României, reprezintă un act iresponsabil.

La fel ca atunci, atragem atenţia că nu salvarea Roşiei Montane se urmăreşte prin introducerea în UNESCO, ci blocarea celei mai mari resurse de aur şi argint din Europa, care se află acolo, resursă pe are statul român trebuie să o valorifice în interesul cetăţenilor săi”, a afirmat Meridian, într-un comunicat de presă.