Vicepremierul Kelemen Hunor, declarații surprinzătoare. Liderul UDMR cere intervenția Guvernului.

El spune că populația din Roșia Montană trebuie să primească alternative viabile pentru a putea să își asigure existența, după decizia care echivalează cu interzicerea exploatărilor miniere în regiune.

Vicepremierul Kelemen Hunor, declarații surprinzătoare. Roșia Montană stârnește controverse

Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO, printr-un vot la care nu au existat nici obiecții, nici împotriviri. Decizia vine după aproape 20 de ani de controverse, proteste și dezbateri aprinse.

Minele antice din Apuseni primesc astfel recunoaștere mondială și vor fi conservate astfel încât valoarea lor culturală și istorică să nu fie afectată.

Titlul presupune, în același timp, că exploatarea minieră a zăcămintelor de aur și argint din Roșia Montană nu va începe prea curând.

Compania canadiană Gabriel Resources, care deține drepturile de exploatare, cere despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari.

Experții de la Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor au apreciat că arheologia romană este extrem de răspândită și cuprinde zone de prelucrare a minereului, locuințe, clădiri administrative, zone sacre și necropole, unele cu construcții funerare cu arhitectură complexă.

”Nu putem aștepta de la mineri să facă suc de zmeură bio”

Toate acestea se adaugă celor șapte kilometri de galerii romane subterane și fac Roșia Montană unică în lume.

”Este nevoie ca un plan de conservare a zonei să fie dezvoltat. Așa cum este acum, integritatea și autenticitatea sunt adecvate, dar sunt foarte vulnerabile oricărei reluări a activităților de minerit.”, a declarat Susan Denyer, expert ICOMOS.

Siatuația nu este privită însă la fel de optimist în guvernul României. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că: ”Foarte bine că s-a luat această decizie. Trebuie să vină ministerul Economiei și ministerul Culturii cu propunere alternativă pentru locuitori.

Acest lucru înseamnă bani și investiții, nu putem aștepta de la mineri să facă suc de zmeură bio”.

Iar primarul din Roșia Montană se teme că localitatea va avea mai mult de pierdut decât de câștigat, și că cele aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 de tone de argint estimate a fi în subsol vor rămâne neexploatate.

”Decizia este defavorabilă pentru comunitate”

”Decizia este defavorabilă pentru comunitate și bineînțeles și pentru țară, dar aceata este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii nu va aduce comunității, decât greutăți, obligativități.

Se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur și argint din Europa, care este în Roșia Montană.”, a spus Eugen Furdui, primarul localității Roșia Montană, potrivit digi24.ro.

O licență de exploatare a zonei fusese eliberată încă din 1999 companiei canadiene Gabriel Resources.

În 2013, aceștia au fost la un pas să primească undă verde pentru demararea activităților miniere, însă protestele de stradă au determinat statul român să oprească orice demers în acest sens. În privința unor exploatări viitoare, ministerul Culturii susține că nu se poate răspunde cu da sau nu.

În prezent, România așteaptă decizia Curții de arbitraj de la Washington, în procesul cu firma Gabriel Resources.

Compania cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea exploatării de la Roșia Montană.