Primarul din Roșia Montană, reacție dură după includerea în patrimoniul UNESCO

Eugen Furdui este de părere că includerea în patrimoniul UNESCO este „o decizie defavorabilă pentru comunitate şi pentru ţară”. Declaraţia acestuia vine după ce Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, reunit online la Fuzhou, China)+, a luat decizia privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial.

„Cu siguranţă, în momentul de faţă, e o decizie defavorabilă pentru comunitate şi pentru ţară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunităţii, decât greutăţi, adică obligativităţi în plus, în ceea ce priveşte reconstruirea şi renovarea unui imobil”, a declarat primarul pentru Digi24.

Localitatea a fost grav afectată de inundaţii

De asemenea, primarul din Roşia Montană a explicat că localitatea a fost grav afectată de inundaţii şi multe case sunt avariate.

„Aşa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru ţară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu şi lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roşia Montană”, a completat acesta.

Eugen Furdui a explicat că decizia este defavorabilă pentru comunitate pentru că restaurarea şi modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale şi birocraţie”.

Conform primarului, „oamenii de aici nu sunt bogaţi, oamenii din mediul rural au fost obişnuiţi să-şi repare imobilul cum au putut” şi faptul că nu văd „alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roşia Montană.

Acesta a mai anunţat că va cere fonduri de la autorităţi în acest sens şi a adăugat că mare parte din comunitate nu-şi dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, aşa cum a fost făcut proiectul, şi că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.