Potrivit specialiștilor de la Deloitte, totalul investițiilor estimate în perioada 2018-2040, în dezvoltările offshore din Marea Neagră se ridică la 22  miliarde de dolari, din care mai mult de 60% vor fi cheltuite în România.

Sorin Elisei, manager al Deloitte Consultanță, a menționat faptul că fiecare dolar cheltuit în proiecte sffshore până în anul 2040 va genera venituri de 1,9 dolari la bugetul de stat. Altfel spus, Deloitte estimează că la bugetul de stat se vor încasa în perioada amintită peste 26 miliarde de dolari. 

Cea mai mare sumă, respectiv 9,5 miliarde de dolari, va fi reprezentată de impozitul pe profitul companiilor. Din TVA şi accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contribuţiile la asigurările sociale – 6,5 miliarde de dolari, iar din redevenţe – 5,5 miliarde de dolari.

Tot în aceeaşi perioadă, aceste investiţii vor susţine anual, în medie, peste 30.000 de locuri de muncă.

Analiştii estimează că producţia de gaze offshore se va ridica la 170 de miliarde de metri cubi, din care 35% va fi exportată.

„Există premise ca 65% din acest gaz să fie consumat în România”, a declarat Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte, în cadrul evenimentului organizat cu ocazia lansării raportului realizat de Deloitte la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN).

Stire în curs de actualizare