Aici, aerul este atât de pur încât poveștile celor care s-au vindecat de tuberculoză sunt cât se poate de reale, fiind confirmate astăzi de autoritățile locale.

“În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentraţie asemănătoare de ozon în aer şi un aer la fel de pur se mai găseşte în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi”, a declarat preşedintele Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, citat de Mediafax.

Stațiunea se află la o altitudine de 900 de metri, fiind poarta de intrare în Munţii Călimani. Până în 1975, Colibița a funcționat ca staţiune balneo-climaterică, dar din cauza degradării construcțiilor întreaga așezare a dispărut și a fost  amenajat acolo un lac de acumulare.

”Colibița are un potențial enorm ca zonă turistică. Să faci plajă la 900 de metri, cu lacul acela superb, ești ca într-un mic paradis. Din păcate, nu sunt foarte multe locuri de cazare. Acolo nu merg mai mult de 10-15.000 de turiști pe an”, spune Traian Bădulescu, consultant turism. Iar dintre aceștia, 20% sunt străini.  Pentru că în Colibița vin turiști din Ungaria, Germania, Austria sau Marea Britanie.

Mai mult, turiștii găsesc numeroase posibilităţi de destindere, drumeţii (Tăul Zânelor, izvorul de apa minerală Borcut), trasee montane (3,5 ore până în Vf. Bistricioru), vizitarea Castelului Dracula, situat în Pasul Tihuta (1100 metri alitudine), ciclism montan, caiac, alpinism sau pescuit.

”Structurile de cazare din Colibița nu colaborează cu agențiile de turism și merg mai mult pe booking. Au referințe destul de bune, însă ar deveni și mai căutați dacă și-ar face o asociația de promovare și ar colabora cu ANAT”, mai spune Bădulescu. 

În ultimii ani, în zonă s-au construit peste 400 de case de vacanță și pensiuni. Cazarea pentru o noapte într-un complex turistic pe malul lacului costă în jur de 70 de lei. Documentaţia pentru declararea Colibiţei staţiune de interes local a fost deja depusă la Autoritatea Naţională pentru Turism. (Surse foto: infopensiuni.ro, lataifas.ro, Wikipedia)