După ce grupul american Pfizer a redus volumul de vaccinuri ce va fi livrat către unele state membre UE, Comisia Europeană ia imediat poziţie. Oficialii de la Bruxelles cer lămuriri privind această situaţie neaşteptată.

Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri ce ajunge în unele state UE

Comisia Europeană va solicita explicaţii de la Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri. Declaraţia a fost făcută vineri de un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, potrivit Reuters.

“Vom solicita lămuriri din partea companiei”, a spus purtătorul de cuvânt într-o conferinţă de presă.

Anterior, însă, atât Pfizer cât şi Comisia Europeană au anunţat că nu vor mai fi întârzieri în cursul săptămânii următoare. Totul vine după ce, în cursul acestei săptămâni, Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra unor state membre UE. România se află şi ea pe lista ţărilor afectate.

România, Polonia sau Cehia, printre statele afectate de decizia Pfizer

România a primit doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta, cealaltă jumătate urmând să fie alocată gradual până la finalul lui martie. Livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat joi Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Polonia se confruntă cu probleme similare. Varşovia a primit luni doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din ceea ce aşteptau autorităţile. Guvernul Cehiei se pregăteşte pentru o reducere a livrărilor care să se întindă pe mai multe săptămâni. S-a decis încetinirea programului de vaccinare tocmai când a început să administreze şi doza de rapel.

Ce soluţii există la nivel european?

Deocamdată, Comisia Europeană a comandat 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Asta înseamnă un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.

Deşi UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost aprobate până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor (EMA).

EMA examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford. O decizie privind acordarea Autorizaţiei de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP).